Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΕΝΤΕΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ

Εκατοντάδες ήταν οι λάτρεις των κόμικς που συνέρρευσαν στην Ελληνοαμερικανική Ενωση με αφορμή το τριήμερο φεστιβάλ, το οποίο εφέτος πραγματοποιήθηκε για όγδοη φορά. Την τιμητική του είχε με ειδική έκθεση ο αεικίνητος βέλγος ρεπόρτερ, τον οποίο σχεδίασε ο Ερζέ...

Aκριβοθώρητος. Στριμώχνονταν για να τον δουν μέσα στην αίθουσα ώριμοι κύριοι, ψαγμένοι λάτρεις των κόμικς, κορίτσια, αγόρια κάθε ηλικίας. Δικαιολογημένα. Εμεινε για μόλις τρεις ημέρες.

Ο Τεντέν με στολή προσκόπου και με μια πένα επ' ώμου, πιο δίπλα ο Τεντέν αγκαλιά με τον φίλο του των πρώτων χρόνων, τον μικρό Βιετναμέζο, και τον πιστό του σκύλο Μιλού, με ορειβατικό εξοπλισμό, όπως ξεπήδησε από τις σελίδες της περιπέτειας «Ο Τεντέν στο Θιβέτ» (1959).

Σκίτσα παντού, τα οποία εναλλάσσονταν με ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του δημιουργού τους, του Ζορζ Ρεμί, γνωστού ως Ερζέ: στο ατελιέ του, με τους συνεργάτες του, με τον Αντι Γουόρχολ.

Οσοι ανηφόρισαν ώς το κτίριο της οδού Μασσαλίας 22 είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Η ζωή και το έργο του Ερζέ», ένα αφιέρωμα στον Τεντέν και στον δημιουργό του Ζορζ Ρεμί, η οποία σε συνεργασία με το μουσείο που φέρει το όνομά του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (στην Ελληνοαμερικανική Ενωση), μία από τις σπάνιες φορές που έργα του Ερζέ ταξιδεύουν εκτός Βελγίου και Γαλλίας.

Εν ολίγοις, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδρομή του δημιουργού μέσα από ένα ιδιαίτερο «κολάζ» από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που φωτίζει την πορεία του Ερζέ από τη γέννηση έως τον θάνατό του.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οκτώ αυθεντικές σελίδες από τη δημοφιλή ιστορία «Το Μαύρο Νησί», η οποία προτού εκδοθεί σε άλμπουμ (αρχικά ασπρόμαυρο το 1941 και στη συνέχεια έγχρωμο το 1960) κυκλοφόρησε σε συνέχειες στις σελίδες τού «Petit Vingtieme» (1938). Προσθέστε και τους υψηλούς προσκεκλημένους, δηλαδή τον Τζέιμι Ντελάνο που έχει υπογράψει το σενάριο του «Χελμπλέιζερ», αλλά και του «Animal Man» και του «Captain Britain», τον ιταλό σχεδιαστή Ματέο Σκαλέρα, γνωστό από τα κόμικς «Secret Avengers» και «Deadpool», αλλά και τον ανερχόμενο τούρκο σχεδιαστή Μαχμούντ Ασράρ που έχει εργαστεί σε διάφορους τίτλους των μεγαλύτερων αμερικανικών εκδόσεων κόμικς, μόνιμο σχεδιαστή αυτή την περίοδο στις σειρές «Supergirl» (DC) και «Ultimate Comics X-Men» (Marvel), βάλτε στα υπόψη και τα εργαστήρια, μπαζάρ και φιλανθρωπικές δράσεις (έλληνες και ξένοι κομίστες σκιτσάριζαν επί τόπου με στόχο να ενισχύσουν τις προσπάθειες που κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού), και το τριήμερο ήταν χορταστικό.

36 ΧΡΟΝΙΑ «ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ». Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους ήταν και ο 64χρονος Τζον Βάγκνερ, ο συνδημιουργός του Δικαστή Ντρεντ, ο οποίος μίλησε για τον ήρωά του, φωτογραφίστηκε με θαυμαστές του και μοίρασε αυτόγραφα.
Η ιδέα για τον αδέκαστο λειτουργό του νόμου ήρθε το 1977, εξήγησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο σκωτσέζος, αλλά γεννημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, κομίστας.

«Η ιδέα γεννήθηκε σε μια στιγμή. Γενικώς, δεν μπορείς να προκαθορίσεις κάτι τέτοιο. Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε ή, ακόμη και αν είσαι σε κακή χρονική στιγμή, από το πουθενά. Προέρχεται από τις εμπειρίες ζωής που έχουμε αποκομίσει, από τα βιβλία που διαβάσαμε ή τις ταινίες που έχουμε δει. Ωστόσο αρκεί και ένα γεγονός ή να δοθεί αφορμή από μια κουβέντα σε συζήτηση».
Γράφει ιστορίες για τον Δικαστή Ντρεντ επί 36 χρόνια. Δεν μπορεί να πει αν πρόκειται για αφοσίωση στον ήρωα ή έλλειψη φαντασίας. Οπως και με κάθε άλλο ήρωα κόμικς για τον οποίο γράφει για καιρό, θα μπορούσε να είχε βαρεθεί. «Αλλά επειδή είναι ωραίος τύπος, ή μάλλον η πόλη στην οποία κινείται και επιβάλλει τον νόμο, δημιουργεί εκπληκτικές προοπτικές δεν αφήνει περιθώρια ρουτίνας, υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για κάθε είδους ιστορίες». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com