Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ - ΠΝΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση από τις 5μμ συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη με την ΠΝΟ...

Δεμένα τα πλοία Δευτέρα και Τρίτη

Για ομάδες ροπαλοφόρων που εξανάγκασαν το πλήρωμα του «Φαιστός Παλλάς» να εκτελέσει το δρομολόγιο Ηράκλειο Κρήτης - Πειραιάς κάνει λόγο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ επισημαίνει ότι η απεργία συνεχίζεται για τρίτο 48ωρο «με αμείωτο το αγωνιστικό φρόνημα και τη συμμετοχή τους, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Κρήτης».

Όπως καταγγέλλει «ειδικότερα, χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών επισημαίνουν πως «είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ’ όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης».

Η ΠΝΟ κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι έδειξε ανοχή αφού δεν παρεμπόδισε τη δράση των «ροπαλοφόρων» στη Κρήτη και τονίζει «ότι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και αγρότες, έστω και αν παρουσιάζουν ορισμένες ιδιομορφίες, είναι κοινά, αφού πλήττονται από τις επιλογές της Κυβέρνησης, από την οποία ζητούν και αναμένουν άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών».

Το πλοίο «Φαιστός Παλλάς» έφτασε στις 6 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά και «έδεσε» στην Ακτή Ξαβερίου στην προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια υπό τη παρουσία αστυνομικών και λιμενικών.

Το πλοίο αναχώρησε στις 11:20 το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο Κρήτης για τον Πειραιά, μεταφέροντας 105 επιβάτες, 14 ΙΧ αυτοκίνητα, 97 νταλίκες με οπωροκηπευτικά από την Ιεράπετρα, τα Χανιά και το Τυμπάκι και δυο δίκυκλα.

Εως αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις από στελέχη της ΠΝΟ με την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε μια προσπάθεια να μην αποπλεύσει το πλοίο.

Εν τω μεταξύ τη συμβολή των ακτοπλόων, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής συναντήθηκε για περίπου δυο ώρες με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι οι ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επισήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρείες, εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλης, ο αντιπρόεδρος των διεθνών πλόων Σπύρος Πασχάλης και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλουν πλοιοκτήτριες εταιρείες σε ναυτεργάτες, ενώ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που όπως τονίζει θα οδηγήσει δεκάδες ναυτεργάτες στην ανεργία.

Η ΠΝΟ αποφάσισε επίσης τη σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους κάλεσε σε κοινή σύσκεψη.

Επίσης
επιστολή προς την ΠΝΟ με την οποία απαντά στα αιτήματα των ναυτικών απέστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο κ. Μουσουρούλης καλεί εκ νέου σε συνάντηση τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτικών σήμερα Δευτέρα στις 12:00 λέγοντας επίσης πως είναι βέβαιο ότι οι άγονες αντιπαραθέσεις τορπιλίζουν την απαραίτητη προσπάθεια για την ενδυνάμωση των θεσμικών σχέσεων και αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός, πολύ δε περισσότερο των νησιωτών που η ζωή τους στηρίζεται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αρνήθηκε να προσέλθει το απόγευμα της Κυριακής σε συνάντηση που είχε ζητήσει ο υπουργός καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Τα πλοία, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com