Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την προσδοκία ότι το άτυπο Eurogroup, που θα συγκληθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, θα δώσει τα πρώτα σημάδια για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές...

Η προσδοκώμενη ευνοϊκή εξέλιξη προϋποθέτει ότι στο μεταξύ θα έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα των 11,9 δισ. που αποτελούν συμφωνημένη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ, πιθανότατα την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2013, ούτως ώστε να καταδειχθεί η δέσμευση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Το άτυπο Eurogroup θα συνέλθει υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει ενώπιον των συναδέλφων του την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, ενώ οι κ.κ. Ρεν και Γιούνκερ, στο πλαίσιο της κοινής τους συνέντευξης, αναμένεται να κάνουν ειδική μνεία (oral report) στην ελληνική οικονομία, η οποία θα προϊδεάζει για θετική αξιολόγηση από το επόμενο «κανονικό» Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Το ενδεχόμενο μιας αναφοράς, ότι «η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, ενισχύεται και από το βελτιωμένο ευρωπαϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί έναντι της Αθήνας, μετά τις επισκέψεις Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ρομπάι και το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ το ευρώ έλαβε, πριν λίγες μέρες, έμπρακτη στήριξη από την απόφαση της ΕΚΤ για «απεριόριστη» αγορά κρατικών ομολόγων, υπό όρους, από τα υπερχρεωμένα κράτη.

Η έντονη κινητικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους θα διατηρηθεί και την τρέχουσα εβδομάδα, με το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Φρανκφούρτη, την Τρίτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Ντράγκι, καθώς και με την άφιξη στην Αθήνα την Πέμπτη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο Eurogroup της Παρασκευής κεντρικό θέμα στην ατζέντα δεν θα είναι η Ελλάδα, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες ότι η Ισπανία ενδέχεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στον μηχανισμό στήριξης, ενώ η εν λόγω συνάντηση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Κύπρο, η οποία φαίνεται να οδεύει επίσης σε Μνημόνιο. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com