Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης στην κατάθεση των μέτρων...

«Υπάρχει», είπε, «μία αξιολόγηση των μέτρων, η συζήτηση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα» και «προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων».

Oι επικεφαλής της τρόικας πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό λίγο μετά τις 11.30. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή καλείται να παρουσιάσει το πακέτο στο Eurogroup.

Αυτήν την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και αύριο Τρίτη στις 13.00 θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη αναμένεται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων.

Όσον αφορά στα εργασιακά, η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του προστατευτισμού στην ελληνική αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.

Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος αυτού.

Συνολικά, η τρόικα απέρριψε «αόριστα» μέτρα μείωσης των δαπανών από τη σχετική λίστα που παρουσιάστηκε, εστιάζοντας την προσοχή της σε μέτρα μείωσης της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να επανεξετάσουν τα μέτρα και να αναζητήσουν άμεσα παρεμβάσεις που θα κινούνται εντός των προσδοκιών της τρόικας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το πακέτο των παρεμβάσεων άμεσα και να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, ώστε οι ξένοι ελεγκτές στο επικείμενο Eurogroup στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα παραστούν, να υποβάλουν θετική εισήγηση ή να προβούν σε θετικές αναφορές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, η τρόικα απέρριψε μέτρα μετάθεσης πληρωμής δαπανών, καθώς και μέτρα συρρίκνωσης περαιτέρω της καταναλωτικής δαπάνης του Δημοσίου, θεωρώντας ότι δεν είναι εφικτά, γιατί ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά, και αντιπρότεινε σημαντικές περικοπές στη μισθολογική δαπάνη, που θα προέλθει από τη μείωση μισθών και συντάξιμων αποδοχών, αλλά και από την εφεδρεία ή και τις απολύσεις προσωπικού.

Συνολικά η τρόικα απορρίπτει δαπάνες περίπου 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

* Ζήτησε πειστικές διευκρινίσεις για μέτρα όπως είναι ο εξορθολογισμός των υπερκοστολογήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ.

* Δυσπιστεί απέναντι στην κυβερνητική προσδοκία για την εξοικονόμηση 375 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών προμηθειών.

* Θεωρεί ότι η επιπλέον περικοπή του ΠΔΕ, συνολικά κατά 300 εκατ. ευρώ, δεν συνάδει με το στόχο για την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας.

* Αμφισβητεί ότι μπορούν να περικοπούν 800 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, πλέον των δραστικών περικοπών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Δεν απορρίπτει το ποσό στο σύνολό του αλλά εκτιμά ότι θα είναι μικρότερη η εξοικονόμηση.

* Απορρίπτει τη λογική της μετάθεσης των πληρωμών των αμυντικών δαπανών κατά 437 εκατ. ευρώ. Τονίζει ότι δεν πρόκειται για εξοικονόμηση αλλά για μετάθεση υποχρεώσεων, από το 2015 και μετά, ενώ η συμφωνία προβλέπει μέτρα μείωσης της δαπάνης.

* Διατυπώνει ενστάσεις για τη μείωση των δαπανών στον τομέα της Παιδείας, όπως η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

* Θεωρεί μικρό το ποσό των 167 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί από την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι ξένοι ελεγκτές έδειξαν για μια ακόμα φορά να επιμένουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μείωσης των δαπανών, η οποία είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης, αισθητά πάνω από το επίπεδο του 1,32 δισ. ευρώ, που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση. Ζήτησαν συγκεκριμένα από τους εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ να μειωθεί περαιτέρω το κονδύλι των μισθολογικών παροχών των εν ενεργεία υπαλλήλων, που θα μπορούσε να γίνει με συνδυασμό νέων μειώσεων στο ύψος των μισθών και με την ουσιαστική εφαρμογή της εφεδρείας. Δεν θεωρούν επαρκή τη μείωση κατά 360 εκατ. ευρώ του κονδυλίου που προβλέπεται για επιδόματα εορτών και αδείας και στόχος τους είναι να υποχρεώσουν το ΥΠΟΙΚ να προβεί σε μεγαλύτερες μειώσεις, όπως η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων των συγκεκριμένων επιδομάτων (συνολικά 1.000 ευρώ ετησίως) ή και να καταργηθούν ορισμένα επιδόματα υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015, μέσω του περιορισμού του αριθμού των προσλήψεων σε αναλογία 1/10, αλλά η τρόικα διαφωνεί. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει το Φεβρουάριο στην αποχώρηση φέτος 15.000 υπαλλήλων με εφεδρεία, που όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, και χθες οι ξένοι ελεγκτές επανήλθαν και ζήτησαν όχι μόνο υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, αλλά και διασφάλιση ότι θα εφαρμόζεται σταθερά σύστημα εφεδρείας ή και απολύσεων, ώστε το 2015 να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξιμες αποδοχές, αναγνώρισαν ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ικανοποιητικές. Πρόκειται για δύο ακανθώδη θέματα για την κυβέρνηση, αφενός γιατί είχε υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί η εφεδρεία, αφετέρου επειδή θα προκληθούν αντιδράσεις τόσο των θιγόμενων υπαλλήλων όσο και μέσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ανησυχητική είναι ωστόσο η απόρριψη των προσδοκώμενων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία προβλέπει το Β μνημόνιο που συνυπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να εμφανίσει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ, μέχρι το έτος 2015. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει αφορά στο ότι αν τελικά οι ξένοι δεν πειστούν για την απόδοση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, θα υποχρεώσουν το ΥΠΟΙΚ να αντικαταστήσει τα συγκεκριμένα έσοδα με νέα μέτρα.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική στην είσπραξη εσόδων, ώστε με τη σειρά της η τρόικα να δεχτεί ως μέτρα έσοδα από το συγκεκριμένο πεδίο», παραδέχτηκε αρμόδιο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα. Το πιθανότερο είναι η άντληση των εσόδων από την υποτιθέμενη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, κατά 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, να αναζητηθεί στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ηδη το ΥΠΟΙΚ πρότεινε εξοικονόμηση ποσού 229 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των φοροαπαλλαγών, αλλά υπό την πίεση της τρόικας το ποσό θα αυξηθεί.

Βερολίνο: Δεν ανησυχούμε τις ενστάσεις της τρόικας

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση «δεν ανησυχεί» για τις αμφιβολίες της τρόικας, για κάποια σημεία του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι ήταν πάντα σαφές ότι η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα δεν θα ήταν υπόθεση λίγων ημερών.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μέχρι να απαντηθούν ικανοποιητικά ολες οι ερωτήσεις και να είναι διαθέσιμοι όλοι οι αριθμοί, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Είναι ωστόσο εξίσου σαφές ότι η τρόικα στο τέλος θα πρέπει να υποβάλει μια εκθεση, η οποία θα περιγράφει αληθώς την κατάσταση της Ελλάδας και το επίπεδο εφαρμογής των υποχρεώσεων, πρόσθεσε. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com