Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Το βράδυ θα γίνει η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά...

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εντός της ημέρας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα ζήτησε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εκθέσει τις απαιτήσεις της, τις οποίες έχει υποβάλλει και γραπτώς σε 16σελιδο κείμενο, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως πριν από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ.

Στο μεσοδιάστημα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ καλούνται να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τη συμφωνία και, κυρίως, εάν θα ψηφίσουν στη συνέχεια τα μέτρα σκληρής λιτότητας και τις περικοπές που απαιτούν οι δανειστές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα προσέλθουν ξανά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου για να πουν «ναι» ή «όχι» στη σκληρή λιτότητα που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Τα τρία μεγάλα αγκάθια στις απαιτήσεις των δανειστών είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, το ύψος του κατώτατου μισθού και οι επικουρικές συντάξεις.

Ως «Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση των κομμάτων.

«Δυστυχώς», είπε, «αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Μπλανσάρ: «Απαραίτητη η μείωση του μισθολογικού κόστους»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ πρόσθεσε ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές θα πολύ μεγάλο».

«Όσον αφορά τους ιδιώτες πιστωτές σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι το κούρεμα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ στη διάρκεια συνεδρίου στο Ιδρυμα Κάρνεγκι, στην Ουάσινγκτον.

Η Ελλάδα «έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων (...) όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι», επισήμανε.

«Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Πρέπει είτε να αυξηθεί η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί».

Ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε επίσης ότι εκτός από τη μείωση του χρέους και του μισθολογικού κόστους, αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα την στηρίξουν για όσο διάστημα χρειάζεται. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com