Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«ΠΝΙΓΗΚΕ» Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

Εκτεταμένα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές πολλών περιοχών της χώρας λόγω της κακοκαιρίας και μετά τις χθεσινές σφοδρές βροχοπτώσεις, καθώς μεταξύ άλλων προκλήθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε καλλιέργειες και υποδομές και διακοπές ρεύματος...

Στη Σύμη μια 40χρονη Βρετανίδα, κάτοικος του νησιού, έχασε τη ζωή της όταν πνίγηκε στην προσπάθειά της να συγκρατήσει το μοτοποδήλατό της που παρασυρόταν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, η περιφερειακή ενότητα Έβρου, καθώς τεράστιες ποσότητες νερού εισέρχονται στον ποταμό από τη γειτονική Βουλγαρία και ήδη οι πρώτες πλημμύρες εμφανίστηκαν στο βόρειο τμήμα του νομού (Ορμένιο - Δίκαια) [Βλέπε άρθρο] .

Οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για την εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών (τμήματα των χωριών Ορμένιο, Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της κάτω Σαγήνης Ορεστιάδας), καθώς επίσης των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του Έβρου έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού. Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Κλειστή μέχρι το προσεχές Σάββατο θα παραμείνει η εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Διακοφτού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των κατολισθήσεων στην περιοχή.

Μέχρι τότε, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική. Ειδικότερα τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς Πάτρα, θα εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό μέσω του κόμβου Καλαβρύτων, ενώ τα αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς Αθήνα μέσω του κόμβου του ανατολικού Αιγίου. Όπως εξάλλου ανακοίνωσε η «Ολυμπία Οδός», αποφασίστηκε η αναστολή της είσπραξης των διοδίων.

Η χθεσινή νεροποντή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στην Αρκαδία. Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης- Αργους λίγο πριν το χωριό Στενό, καθώς η καταιγίδα έφερε στο δρόμο φερτά υλικά.

Η πολιτική προστασία του δήμου Τρίπολης μοίρασε χθες βράδυ σακιά με άμμο σε σπίτια και καταστήματα, σήμερα υποχώρησαν τα νερά από την πόλη, το μεγαλύτερο τμήμα του οροπεδίου Μαντινείας και στη Νότια Κυνουρία κι έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές και τις καλλιέργειες.

Η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές με τρία ρήγματα και καθίζηση στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου και έχει χαθεί ο φάρος. Επίσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαρνέρης, έχει ανέβει η θάλασσα κι έχει πλήξει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της περιοχής με ολική καταστροφή των καλλιεργειών. Μικροζημιές υπάρχουν στο αλιευτικό καταφύγιο Σαμπατικής, ρηγματώσεις υπάρχουν στον παραλιακό δρόμο του Τυρού.

Στο Παράλιο Αστρος έχει σπάσει ο κεντρικός λιμενοβραχίονας κι έχουν αποκολληθεί τα βράχια κάτω από το ανοικτό θέατρο της παραλίας του δήμου, δημιουργώντας ολόκληρη σπηλιά, ενώ ζημιές υπάρχουν ακόμα στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα και σε όλο τον παραλιακό δρόμο του Ξηροπήγαδου.

Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους του Λεωνιδίου να μην πίνουν το νερό του δικτύου για τις επόμενες δύο ημέρες, διότι είναι θολό κι έχουν ξεκινήσει αναλύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη λόγω των θυελλωδών ανέμων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για πτώση δένδρων, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης υπάρχουν από τα ξημερώματα σε περιοχές στα ανατολικά της περιφερειακής ενότητας λόγω πτώσης καλωδίων της ΔΕΗ.

Μεγάλα προβλήματα στην παροχή ρεύματος παρατηρούνται από χθες σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι εντονότερο στην περιοχή της Αρναίας και του Πολυγύρου όπου παρουσιάζονται βλάβες στην παροχή της μέσης τάσης, τα καλώδια της οποίας περνούν από δασώδεις περιοχές εκτός οικισμών, συνεπώς είναι δύσκολο να επισκευαστούν.

Εξάλλου, στη Ροδόπη λόγω αυξημένης στάθμης του νερού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, στην επαρχιακή οδό Παραδήμης - Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου) και Κομψάτου (περιοχή Μωσάκου). Κλειστός είναι, επίσης, ο επαρχιακός δρόμος Ποταμιάς - Μάνδρας, στην Ξάνθη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Λαμίας πλημμύρισαν μετά την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί για περισσότερο από 10 χρόνια.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, στον επαρχιακό δρόμο Λαμίας - Υπάτης, δύο αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι τρεις επιβαίνοντες. Για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών η αστυνομία έχει αποκλείσει από το πρωί την κυκλοφορία σε αρκετά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, απ' όπου διέρχονται είτε χείμαρροι, είτε ο Σπερχειός.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν αρκετά χωριά της Φθιώτιδας μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους.

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, λόγω των θυελλωδών ανέμων υπήρξαν διακοπές ρεύματος, ξεριζώθηκαν δέντρα και «σηκώθηκαν» σκεπές, ενώ από τη νεροποντή πλημμύρισαν χείμαρροι. Στα παραλιακά από τη φουσκοθαλασσιά βάρκες βγήκαν στο οδόστρωμα. Παράλληλα προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com