Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΒΟΥΤΙΑ ΕΩΣ 25% ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Κάμψη στα ενοίκια, που φτάνει έως και το 25% σε κάποιες περιοχές, έχει σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο, αφενός λόγω του πληθωρισμού των προσφερόμενων διαμερισμάτων και αφετέρου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη στα μικρά διαμερίσματα (γκαρσονιέρες και δυάρια) σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών με πολλά παλαιά κτίρια, ενώ τα ενοίκια των μεσαίων και μεγαλύτερων διαμερισμάτων εμφανίζουν ήπια πτώση ή σταθεροποιητικές τάσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις...

Τα χιλιάδες μικρά διαμερίσματα που κατασκεύασαν τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι για να καλύψουν την έλλειψη που υπήρχε σε αυτήν την κατηγορία αύξησαν υπερβολικά την προσφορά σε πολλές πόλεις, γεγονός που φάνηκε όταν ξέσπασε η κρίση. Το πρόβλημα φάνηκε ιδιαίτερα στις γειτονιές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, όπου πολλοί κατασκευαστές άρχισαν να γεμίζουν τις πολυκατοικίες τους με μικρά διαμερίσματα. Έτσι, εδώ και αρκετούς μήνες πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να μειώσουν την τιμή προκειμένου να τα νοικιάσουν.

Στο κέντρο η πιο μεγάλη πτώση
Η πτώση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών (Πατησίων, Κυψέλη, Πλ. Αμερικής, Εξάρχεια κ.λπ.) και ήπια εκεί όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση από φοιτητές, όπως Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή, Καισαριανή. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που ακόμη και περιοχές στις οποίες κάθε χρόνο τα ενοίκια κάνουν limit-up φέτος γνωρίζουν ελαφρά μείωση, της τάξης του 5% σύμφωνα με τους μεσίτες.

Στο μεταξύ, το φρένο στην αγορά κατοικίας αναζωπύρωσε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ενδιαφέρον για ενοικίαση ακινήτων. Γρήγορα όμως πολλοί ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι οι ζητούμενες τιμές, στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι πάνω από τις δυνατότητες πολλών αγοραστών. Έτσι, προκειμένου να μη μείνουν κενά τα σπίτια, είτε δέχονται να παζαρέψουν χαμηλότερο ενοίκιο κατά 10%-15%, είτε στα ήδη μισθωμένα προχωρούν σε σιωπηρή συμφωνία με τον ενοικιαστή να μην του αυξήσουν το μίσθωμα μετά το πέρας του ενός έτους.

Σε κάθε περίπτωση, οι καθοριστικοί μήνες για την πορεία της αγοράς τόσο των φοιτητικών διαμερισμάτων όσο και γενικότερα των ενοικίων θα είναι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου, το πιο «ζεστό» παραδοσιακά στην αγορά κατοικίας. Αν η ζήτηση διατηρηθεί στα σημερινά υποτονικά επίπεδα, πιθανόν κάποιοι ιδιοκτήτες (κυρίως όσοι πιέζονται οικονομικά) να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους. Αν αντίθετα αναζωπυρωθεί, όπως αναμένουν κάποιοι, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δεχθούν να καταβάλουν τα επιπλέον χρήματα.

Ζητούν λιγότερα από πέρυσι
Η πτώση στα ενοίκια προκύπτει από μια απλή σύγκριση των τιμών που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες για ένα ακίνητο το 2008 με τις αντίστοιχες που ζητούν σήμερα για το ίδιο σπίτι. Το καλοκαίρι του 2008 για διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Ιλίσια, 2ου ορόφου, ο ιδιοκτήτης του ζητούσε 470 ευρώ. Το σπίτι νοικιάστηκε έναν χρόνο μετά προς 400 ευρώ, δηλαδή 15% χαμηλότερα. Στην Αγία Παρασκευή, τον Ιούνιο του 2008 για διαμέρισμα 4ου ορόφου 100 τ.μ. ο ιδιοκτήτης του ζητούσε 850 ευρώ. Το σπίτι νοικιάστηκε τελικά φέτος προς 750 ευρώ, δηλαδή 12% λιγότερο. Στη Γλυφάδα, πέρυσι, διαμέρισμα 80 τ.μ. μισθωνόταν προς 1.300 ευρώ, αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης δεν έβρισκε ενοικιαστή χρειάστηκε να ρίξει τελικά την τιμή στα 1.200 ευρώ. Τα ρίχνουν και οι χιλιάδες κενές θέσεις στις Σχολές

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα έχουν πόλεις της περιφέρειας στις οποίες τα τελευταία χρόνια «ξεφύτρωσαν» νέα τμήματα πανεπιστημιακών σχολών και οι κατασκευαστές, για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών, άρχισαν να τις γεμίζουν με πολυκατοικίες. Τα ενοίκια ανέβαιναν μέχρι και το 2006, όμως από το 2007 και μετά, με την καθιέρωση από την κυβέρνηση της βάσης του 10 ως κριτήριο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, χιλιάδες θέσεις σε σχολές έμειναν κενές.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έναρξη της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεόδμητα δυάρια να μείνουν για πρώτη φορά ξενοίκιαστα. Ταυτόχρονα, επέφερε αλλαγές και στα μισθώματα, καθώς ενώ παλαιότερα ήταν έως και 50% ακριβότερα από τα μεγαλύτερα σπίτια (σε ό,τι αφορά τις τιμές ανά τ.μ.), σήμερα έχουν σχεδόν εξισορροπηθεί. Είχαμε φτάσει ένα σπίτι 80 τ.μ. να ενοικιάζεται προς 5-6 ευρώ ανά τ.μ., όταν ένα 30 τ.μ. μισθωνόταν προς 7,5 ευρώ ανά τ.μ. Σήμερα τα πρώτα είναι στα 6 ευρώ το τ.μ. και τα δεύτερα στα 6,5 ευρώ το τ.μ. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com