Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: «ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ»

Τις δεσμεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα για στήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας για έξοδο από την ύφεση και μια ανταγωνιστική οικονομία επαναβεβαίωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε προσεχώς να επισκεφθεί την Αθήνα η υπουργός Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, συνοδευόμενη από ομάδα αμερικανών επιχειρηματιών που θα παρουσιάσουν συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα ή που επιθυμούν να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρας μας.

Επιπλέον, αμερικανική συνδρομή αναμένεται να υπάρξει και για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, καθώς η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω και της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ ότι η στήριξη του Λευκού Οίκου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξουν νέοι επενδυτικοί δίαυλοι με τις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν ατονήσει κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Παράλληλα, εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τα εύσημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την ελληνική προσπάθεια στο πεδίο της οικονομίας ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας και μπορεί να αποδειχθούν σημαντικός παράγοντας ενόψει της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για έξοδο στις αγορές και, συνακόλουθα, την απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πια στον δρόμο της σταθερότητας, θεωρείται προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή που ζούμε. Αυτό το εισπράξαμε στις επαφές μας εδώ και το ενισχύουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται ότι προεξόφλησε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, ο κ. Μπάιντεν «επαίνεσε τον έλληνα Πρωθυπουργό για τη συνεχή δέσμευσή του να κάνει τις δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τεθεί εκ νέου η Ελλάδα σε μια σταθερή οικονομική βάση».

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων για συνένωση της Κύπρου. Κατέστησε σαφές, δε, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνδράμει προς την κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» των δύο κοινοτήτων.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση για το Κυπριακό έγινε σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ενώ υπήρξε ενημέρωση και για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Τελ Αβίβ στις 8 Οκτωβρίου.

Συναντήσεις
Μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάμεσα στους οποίους η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ο φιλέλληνας γερουσιαστής των Δημοκρατικών, επικεφαλής στη Γερουσία, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Χάρι Ριντ. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com