ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ, ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ
Στη σκιά της μαζικής εφόδου διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και υπό το βάρος της τελευταίας ανησυχητικής έκθεσης της ΙΑΕΑ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Βρυξελλών πρόσθετες κυρώσεις που πλήττουν 180 εταιρείες και αξιωματούχους του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ...
Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας με στόχο τον στρατηγικό πετρελαϊκό τομέα του Ιράν -με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ να κάνει αναφορά στις ανησυχίες της Ελλάδας, λέγοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί με τους εταίρους της για να αντισταθμιστεί οποιαδήποτε έλλειψη.
Το πετρελαϊκό εμπάργκο προκρίνουν Γαλλία και Γερμανία, ωστόσο στο Συμβούλιο δεν υπάρχει ομοφωνία με σειρά χωρών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας (που εκπροσωπήθηκε στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα), να θεωρούν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται έως το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιανουαρίου.
Κατά τη σύνοδο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ελήφθη απόφαση για τη διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν μετά τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη είχε εργαστεί επί της ανάπτυξης πυρηνικού όπλου και ενδέχεται έως και σήμερα να συνεχίζει μυστικά τις έρευνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει 180 εταιρείες και αξιωματούχους στη λίστα που περιλαμβάνει «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων στο εξωτερικό. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έως σήμερα η ΕΕ έχει ήδη «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ιρανικών επιχειρήσεων, και από τον Ιούλιο του 2010 επιβάλλει απαγόρευση των νέων επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Εξετάζεται το πετρελαϊκό εμπάργκο
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να εργαστούν πάνω σε επιπλέον κυρώσεις σε νέους τομείς, περιλαμβανομένης της ενέργειας με στόχο το στρατηγικό πετρελαϊκό τομέα του Ιράν -καθώς και τις μεταφορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας -η οποία και πιέζει για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο- δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί με τους εταίρους της για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε έλλειψη, αν το εμπάργκο επιβληθεί.
«Εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις που να αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο.
«Η Ελλάδα έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες, πρέπει να τις λάβουμε υπόψη και να εργαστούμε με τους διάφορους εταίρους ώστε η διακοπή των παραδόσεων [πετρελαίου] από το Ιράν να αντισταθμιστεί με αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες. Είναι κάτι απολύτως δυνατό» επισήμανε ο Αλέν Ζιπέ.
Στο «σημείο μηδέν» οι σχέσεις Ιράν-Βρετανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει προσεχώς και την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κίνηση για την οποία πιέζει η Βρετανία ειδικά μετά την επίθεση στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση όλων των Ιρανών διπλωματών και την άμεση διακοπή της λειτουργίας της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι υπήρξε «δάκτυλος» του ιρανικού καθεστώτος στην επίθεση κατά της βρετανικής πρεσβείας.
Κλείνει η Βρετανία την πρεσβεία του Ιράν, απελαύνει τους διπλωμάτες
Η Γαλλία, η Γερμανία και Ολλανδία ανακάλεσαν επίσης τους πρεσβευτές τους, η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της για προληπτικούς λόγους, ενώ εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματών της στο Ιράν ζητά η Ιταλία. Πηγή: in.gr