ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ;
Κάιρο – Η εκπροσώπηση των γυναικών στις προσεχείς εκλογές, τις οποίες όλο το αιγυπτιακό έθνος προσδοκεί ως το πρώτο βήμα στον δύσκολο δρόμο προς την δημοκρατία, προβλέπεται να είναι μικρή. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στις λίστες των κομμάτων διαμαρτύρονται ότι τις έχουν βάλει στον πάτο των λιστών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες νίκης...
Του Samar All Ezzat από την Τhe Egyptian Gazett
Μερικά κόμματα, ειδικά αυτά που έχουν Ισλαμικές τάσεις, στην πραγματικότητα υποχρεώθηκαν να συμπεριλάβουν γυναίκες στις λίστες τους – όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με αυτόν κάθε λίστα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το όνομα μίας γυναίκας.
«Οι γυναίκες παίζουν απλά διακοσμητικό ρόλο», λέει η Nur el-Hoda Zaki του Αιγυπτιακού Γυναικείου Κινήματος για την Αλλαγή (Egyptian Women for Change Movement). Η Zaki που είναι ακτιβίστρια και δημοσιογράφος πιστεύει ότι η αρνητική εικόνα που έχει η κοινωνία για την συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές, αντικατοπτρίζεται σε διάφορα επίπεδα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καμιά γυναίκα δεν προσκαλέστηκε ως εκπρόσωπος κόμματος στις συνεδριάσεις του στρατιωτικού συμβουλίου. «Η προσωρινή κυβέρνηση Sharaf είχε μόνο μια γυναίκα υπουργό που ήταν ήδη υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση Nazif», δήλωσε η Zaki στην εφημερίδα Al Wafd.
Καταδίκασε κομματικούς κανόνες, που κατά τη γνώμη της αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για τις γυναίκες, που τις θέλει να έχουν υποδεέστερο ρόλο. Η Zaki πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σαν δεινό ανταγωνιστή αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υποστηριχθούν από τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ.
Οι γυναίκες παρουσιάστηκαν να συμμετέχουν ιδιαίτερα στην εξέγερση του Ιανουαρίου και σε σχετικά γεγονότα. Σήμερα νεαρές bloggers όπως η Israa Abdel Fatah και η Asmaa Mahfuz είναι γνωστές για την αποφασιστικότητα και τη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα.
Υπήρχε γενικά η εντύπωση ότι η παρουσία τους στην πολιτική σκηνή μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου θα γινόταν ιδιαίτερα αισθητή. Αλλά παρόλο που η εξέγερση διακήρυττε δικαιοσύνη και ισότητα στην πραγματικότητα οι γυναίκες κέρδισαν πολύ λίγα, γεγονός ιδιαίτερα απογοητευτικό. Παρόλα αυτά κάποιες νεαρές ακτιβίστριες αποφάσισαν να κατεβούν στις εκλογές ως ανεξάρτητες. Αναμένουμε να δούμε πώς θα τα πάνε. Στο μεταξύ η μόνη υποψήφια για πρόεδρος είναι η Bothaina Kamel που εργάζεται στα ΜΜΕ. Δίνει σκληρό αγώνα να ακουστεί η φωνή της σε έναν ανδροκρατούμενο πολιτικό στίβο.
Η Μargaret Azer, μέλος του προοδευτικού κόμματος Al-Wafd, ρίχνει την ευθύνη στην κοινωνία για την απουσία των γυναικών από την πολιτική σκηνή. Κατά την γνώμη της η ευθύνη βαραίνει εξίσου τα κόμματα που δεν είχαν ούτε την θέληση αλλά και αδιαφόρησαν να δώσουν τις δυνατότητες για να έχουν γυναίκες μέλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γυναίκες αρχηγοί κομμάτων.
Κατά την Azer η κουλτούρα που θέλει τις γυναίκες να είναι κατάλληλες μόνο για συγκεκριμένες εργασίες «κόβει τα πόδια» σ' αυτές που θέλουν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της Αιγύπτου οι γυναίκες είναι αποδεκτές ως δικηγόροι, ακαδημαϊκοί ή γιατροί. Αλλά στην πολιτική θεωρούνται λιγότερο ικανές από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Κατά τη γνώμη του Nabil Abdel Fatah, διευθυντή του Al-Ahram Social Studies Centre, το πιθανότερο είναι η χειραφέτηση των γυναικών να δεχτεί πλήγμα εξαιτίας της αναπτυσσόμενης επιρροής των Σαλαφιστών και άλλων Ισλαμιστών φονταμενταλιστών. Πιστεύει ότι ότι οι φονταμενταλιστές, ανεξάρτητα από την πολιτική τους κατεύθυνση, πιστεύουν ότι η πολιτική είναι κάτι ξένο με τη φύση της γυναίκας. Έτσι τέτοια κόμματα προσπαθούν συστηματικά να αποκλείσουν τις γυναίκες.
Αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε και τις φεμινιστικές οργανώσεις για τη μικρή συμμετοχή τους στα δρώμενα και την γενικά χαμηλών τόνων στάση τους που είχαν ως αποτέλεσμα της αποτυχίας στην οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή του τυπικού και στερεότυπου ρόλου για τις γυναίκες. Πηγή: tvxs.gr