Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014 προβλέπει το τελικό σχέδιο του νέου Μνημονίου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. H κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, που πρέπει να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεσμεύεται ότι εάν δεν τα καταφέρει θα διατηρηθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Επίσης στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις τιμές της αγοράς το 2016.

Επίσης, σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Το μνημόνιο που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» προβλέπει τα εξής:

1. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχέδιο δράσης που θα προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο για το 2014 στο πλαίσιο που έχει συζητηθεί ήδη με τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν μικρές αλλαγές που θα επιτρέπουν είσπραξη του φόρου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Η συμφωνία με τους πιστωτές μας είναι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

2. Σε βάθος χρόνου θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.

3. Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές (πιστοποιημένοι χρήστες) θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων. Στόχος, να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

4. Εως τον Σεπτέμβριο το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com