Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε συνθήκες πολιτικού καύσωνα καλείται να κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς έπειτα από πολλές αναστολές, το άνοιγμα του μετώπου με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο φέρνει τα δύο κυβερνητικά κόμματα αντιμέτωπα με τον κομματικό τους μηχανισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γενική απεργία την Τρίτη κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Κινητοποιήσεις διαρκείας, με «λουκέτο» στους δήμους, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος...

Σε συνθήκες πολιτικού καύσωνα καλείται να κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς το, έπειτα από πολλές αναστολές, άνοιγμα του μετώπου με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο φέρνει τα δύο κυβερνητικά κόμματα αντιμέτωπα με τον κομματικό τους μηχανισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, κινητοποιεί κοινοβουλευτικά στελέχη που εκφράζουν δημοσίως τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες διατάξεις και φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια ισχυρή συνδικαλιστικά ομάδα του Δημοσίου, την ΠΟΕ - ΟΤΑ που, και κατά το παρελθόν, έχει επιδείξει απεργιακή αντοχή.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ εισάγονται τις προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ. μαζί με τη συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκαρντ και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική σχετικά με την ΕΡΤ!), μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και δοκιμασίας των αντοχών των κοινοβουλευτικών ομάδων. Τις επόμενες ημέρες, δε, αναμένεται να κατατεθούν τόσο το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις οργανισμών, όσο και το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για το πρώτο κρας - τεστ μιας επώδυνης διαδρομής που έχει ως βασικό σταθμό της τον προσεχή Οκτώβριο, όταν μετά τις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση θα πρέπει να αντεπεξέλθει στον επόμενο γύρο αξιολόγησης της τρόικας και να έχει σαφές πρόγραμμα για τη διαθεσιμότητα 12.500 επιπλέον υπαλλήλων και την απόλυση 2.000.

Το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί 108 άρθρα, εισάγεται την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφισθεί πριν από την 19η Ιουλίου που έχει τεθεί ως καταληκτική προθεσμία από το Εurogroup. Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ», το νομοσχέδιο δεν έρχεται, όπως συνέβη κατά κόρον στο παρελθόν, με τη μορφή ενός ενιαίου άρθρου, δημιουργώντας προϋποθέσεις επιμέρους διαφοροποιήσεων βουλευτών, τις οποίες παραμένει άγνωστο πώς θα διαχειρισθούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων. Οι κύριες ενστάσεις αφορούν στις διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία (σ.σ. χθες ο κ. Νικ. Κακλαμάνης άφησε ανοιχτό εάν θα ψηφίσει τα συγκεκριμένα άρθρα, ενώ αρνητικός εμφανίζεται και ο κ. Μιχ. Ταμήλος), ωστόσο μία σειρά άλλων διατάξεων (κατώτατος μισθός, συμβασιούχοι) αναμένεται να προκαλέσουν επίσης αντιπαράθεση.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η διεύρυνση της πολεμικής μεταξύ των, μέχρι πρότινος, κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αφενός και της ΔΗΜΑΡ αφετέρου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε ευθέως στον προκάτοχό του Αντ. Μανιτάκη, σημειώνοντας (Μega) πως «όταν πήγα στο υπουργείο, από τους 12.500 που έπρεπε να βρεθούν στις δεξαμενές της κινητικότητας βρήκα μηδέν...».

Την ίδια στιγμή, το εγχείρημα σύστασης της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, παρά τη χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ από την κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής αναμένει, σήμερα, την απάντηση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην πρόταση που κατέθεσε, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα περιθώρια υποχώρησης εκ μέρους των εργαζομένων είναι περιορισμένα. Στην πιθανή περίπτωση που η απάντηση των εργαζομένων θα είναι αρνητική, το εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στις τρεις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης μέσω ιδιωτικών εγκαταστάσεων και με παράλληλη πρόσκληση... όσων πιστών της πρώην ΕΡΤ να προσέλθουν και να απασχοληθούν στο μεταβατικό σχήμα. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com