Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΡΩΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός «στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού», έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε κοινές του δηλώσεις με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, μετά την μεταξύ τους συνάντηση...

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πολύ γόνιμη» τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στην «αδελφική σχέση» που συνδέει τους δύο λαούς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του διμερούς συντονισμού.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ του τερματισμού της κατοχής του νησιού και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία όπως είπε, θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αξίες της Ε.Ε.

Σημείωσε πάντως ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κάποιο «μαγικό ραβδί» και επομένως το κατά πόσον η συγκυρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα εξαρτάται από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για να επιτύχει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας, ενώ υπενθύμισε ότι η Κύπρος αποτελεί τον 4ο εμπορικό εταίρο της χώρας μας.

Επί τάπητος στη συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο τέθηκε, όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, και το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία μάλιστα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με μεγάλες εταιρείες τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες, όπως παρατήρησε, καταδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τις ΑΟΖ, καθώς όπως είπε, τα ενεργειακά αποθέματα των κρατών - μελών αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της Ε.Ε.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία ότι τόσο ο ελληνικός, όσο και ο κυπριακός λαός, που δοκιμάζονται όπως είπε, σκληρά από την κρίση, θα βγουν στο τέλος ενισχυμένοι.

Ν. Αναστασιάδης: Έχουμε το ελληνικό πείσμα

Ουσιαστική, παραγωγική και γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα για μία ακόμη πιο στενή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης διαβίβασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για τη «διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας» και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την διαχρονική φιλία και για τη διαχρονική ελλαδική βοήθεια.

Αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει Ελλάδα και Κύπρο, ο ελληνοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι ο ελληνισμός πέρασε στο παρελθόν δυσκολότερες στιγμές, από τις οποίες στάθηκε όρθιος. «Ξαναβιώσαμε και την περηφάνια και την όποια τρωθείσα αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε», πρόσθεσε, «το ελληνικό πείσμα και την αποφασιστικότητα που διακρίνει όλους μας, μέσα από το διάλογο διεφάνη ότι η προοπτική είναι μπροστά μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε πως η κρίση θα αποτελέσει ευκαιρία, «ώστε να ανατρέψουμε τα όποια αρνητικά καταγράφονται σήμερα». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com