Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

WSJ: ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς υποχωρεί ο φόβος εξόδου από την Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνοντας ότι παρουσιάζονται αγοραστές για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία -από ακίνητα έως μετοχές ενεργειακών επιχειρήσεων-, εν μέσω μίας τάσης για επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο...

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 υπήρξε μία σταθερή ροή κεφαλαίων ύψους 109 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών μετοχών, την οποία ακολούθησαν επιπλέον εισροές ύψους 27,6 εκατ. ευρώ εφέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα κεφάλαια αυτά βοήθησαν στην αύξηση του γενικού δείκτη του ΧΑ κατά 33,4% πέρυσι, η καλύτερη επίδοση αγοράς της ΕΕ. Το ΧΑ έχει αυξηθεί επιπλέον 10,51% φέτος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται. Οι αποδόσεις τους μειώθηκαν στα επίπεδα του τέλους του 2010, ενώ για πρώτη φορά την τελευταία τριετία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκδίδουν ομόλογα.

Όλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελούν μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με έξι μήνες πριν, όταν ο φόβος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναστάτωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έκλεισε εντελώς την πρόσβαση της Ελλάδας σε αυτές.

Τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και την κυβέρνησή της αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέρχεται από το καθοδικό σπιράλ της.

Παρά τη μείωση των δημόσιων εσόδων λόγω της μεγάλης ύφεσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε το 2012 - σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί - στα 12,9 δισ. ευρώ από 19,7 δισ. ευρώ το 2011.

Οι επενδυτές τώρα πιστεύουν «με έναν τρόπο που δεν παρατηρούνταν πριν» στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές της, ως αποτέλεσμα μίας ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του VR Capital Group Ρίτσαρντ Ντάιτς, του hedge fund που εξειδικεύεται σε περιουσιακά στοιχεία που έχει μειωθεί η αξία τους (distressed assets).

«Ήμασταν επενδυτές στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή επενδυτικών ευκαιριών», δήλωσε.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πάλι, αν υπάρξουν νέες κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις που θα εκτροχίαζαν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι μία ενδεχόμενη αναστάτωση σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφάλειας. Ένα πολιτικό σκάνδαλο στην Ισπανία και οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία μετά τις εκλογές είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών, αναφέρει το δημοσίευμα. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com