Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Αισιόδοξος για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup...

«Είμαι αισιόδοξος. Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε πάντα», είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επαναγορά των ομολόγων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ θα βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση προσέλαβε τη Deutsche Bank και τη Morgan Stanley ως συμβούλους της για το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

«Αυτή τη στιγμή η πρόθεσή μας είναι να γίνει σε εθελοντική βάση», είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ελπίζουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας, ή δυνατόν τη Δευτέρα να δημοσιευθεί η πρόσκληση», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί η τιμή στην οποία θα γίνει η επαναγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15.00.

Ασάφειες στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, το συνολικό ποσό της επόμενης δόσης καθορίστηκε στα 43,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,4 δισ. ευρώ, που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, θα δοθούν αμέσως μετά τη λήψη της (τυπικής) απόφασης του Εurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις μικρές δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013, με βάση σχετικές αξιολογήσεις της τρόικας.

Μέσα στην εβδομάδα, τα κοινοβούλια επτά χωρών θα αρχίσουν να επικυρώνουν τη συμφωνία, ώστε να επιστρέψει για την οριστική υιοθέτηση, στις 13 Δεκεμβρίου.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», αναφορικά με την επαναγορά του δημόσιου χρέους, η απόφαση είναι αρκετά ασαφής, ενώ ελήφθη περισσότερο επειδή επέμενε το ΔΝΤ Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επαναγορά ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, ενώ για την τιμή της επαναγοράς τονίζεται ότι δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερη από εκείνη του κλεισίματος των αγορών της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας πριν από το Εurogroup.

Ασαφής είναι και η ανακοίνωση του Εurogroup, ακόμη και για το αν τελικά γίνει αυτή η επαναγορά. «Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει μέτρα για τη μείωση του χρέους στο εγγύς μέλλον τα οποία μπορεί να συμπεριλάβουν προσφορές δημόσιων πιστωτών που κατέχουν διάφορες κατηγορίες ομολόγων. Εάν αυτή είναι η οδός που θα επιλεγεί, τότε οποιαδήποτε προσφορά ή τιμές ανταλλαγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την τιμή κατά το κλείσιμο στις 23 Νοεμβρίου 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ στην επόμενη παράγραφο γίνεται λόγος για «πιθανή επαναγορά ομολόγων».

Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για νέο «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και των μικροομολογιούχων κατά τη διαδικασία επαναγοράς χρέους, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com