Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

HANDELSBLATT: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΘΗΚΕ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Ενδεικτικός τίτλος των δημοσιεύματων του γερμανικού τύπου για το τι σημαίνουν για την Γερμανία, την Ελλάδα και το σύνολο της ευρωζώνης οι αποφάσεις του Eurogroup, είναι εκείνος της Handelsblatt: «Η Ελλάδα σώθηκε (και πάλι)». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ευρωζώνη και ΔΝΤ ικανοποίησαν σε σημαντικό βαθμό τις επιθυμίες της Αθήνας»...

Πιο «αιχμηρή», ως συνήθως, η εφημερίδα Bild: «Κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. Το μερίδιο της Γερμανίας στο νέο πακέτο σωτηρίας ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ. Η ιστορία χωρίς τέλος συνεχίζεται», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο.

Από την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Ο κερδισμένος χρόνος αποτελεί τώρα πια την τελευταία ευκαιρία. Μόνο με κερδισμένο χρόνο δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μηχανισμοί στήριξης, το δημοσιονομικό σύμφωνο, το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θωρακίστηκαν Ισπανία και Ιταλία και συστάθηκαν τα πακέτα σωτηρία για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Μόνο με κερδισμένο χρόνο υπάρχει ελπίδα οι χώρες της κρίσης να ορθοποδήσουν για να βοηθήσουν οικονομικά κάποτε την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της όλα το βάρος».

Οι Έλληνες δεν είναι... λεμόνια

Η Neue Westfälische Zeitung σημειώνει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανθρώπους και όχι λεμόνια, που μπορείς να τα στύβεις μέχρι την τελευταία σταγόνα. Η χώρα χρειάζεται μια ευκαιρία για να επιβιώσει. Βάζουμε στοίχημα ότι το νέο κούρεμα είναι ζήτημα χρόνου; Το αργότερο μετά τις εκλογές στη Γερμανία το 2013».

«Η πολιτική σωτηρίας των Ευρωπαίων έχει αποτύχει συνολικά, γράφει η αυστριακή Die Presse. Όλοι το γνωρίζουν απλά αποφεύγουν να το παραδεχθούν δημόσια μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα νέο κούρεμα. Όποτε συνειδητοποιούμε για ποιο λόγο ξοδεύεται χρόνος και χρήμα: για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και όλους τους άλλους πρωθυπουργούς που θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκλογές εντός του 2013».

Αντιπαραγωγική η σκληρή λιτότητα

«Η καταβολή μιας ακόμα δόσης στην Ελλάδα και η μείωση των επιτοκίων σημαίνει πρώτα από όλα ότι κερδίζεται χρόνος, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais. Το γεγονός αυτό δεν είναι αρνητικό, αρκεί ο χρόνος αυτός να αξιοποιηθεί. Στο τέλος όμως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτο. Ευρωζώνη και ΔΝΤ είναι πλέον πιο ελαστικοί απέναντι στην Ελλάδα. Εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί δεν το έπρατταν νωρίτερα. Η συνταγή της αυστηρής λιτότητας απεδείχθη αντιπαραγωγική διότι παρήγαγε στην κοινωνία αντισώματα, τα οποία εξουδετέρωσαν ό,τι θετικό προέκυψε από τα σκληρά μέτρα.

«Αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι έκαναν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια 43,7 δισ. ευρώ έπρεπε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Διαφορετικά η χώρα απειλούνταν με μία χρεοκοπία, η οποία ενδεχομένως να συγκλόνιζε ολόκληρη την Ευρωζώνη, παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης ενέκριναν ένα έξυπνο πακέτο μέτρων, με το οποίο αποκαθίσταται εν μέρει η εμπιστοσύνη των αγορών. Οι Έλληνες το αξίζουν. Με μεγάλες θυσίες έχουν διανύσει ήδη σημαντική απόσταση. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com