Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ «ΧΑΡΙΣΑΝ» ΟΡΑΣΗ ΣΕ 98 EΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Νέες πρωτοποριακές τεχνικές μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, απεδείχθησαν σωτήριες για την όραση 98 ασθενών...

Με τις νέες τεχνικές ένας κερατοειδής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για μία αλλά για δύο ή και τρεις μεταμοσχεύσεις, εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Ζιάκας.

«Η επιλογή της κλασικής διαμπερούς κερατοπλαστικής, παραχωρεί τη θέση της σε αυτές τις πιο σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές, που προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη οπτική οξύτητα μετεγχειρητικά, ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης και σημαντικά λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα και επιπλοκές. Δικαίως τα τελευταία χρόνια αναφέρονται ως η επανάσταση στη χειρουργική του κερατοειδή», διευκρινίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Οικονομίδης.

Η ανάπτυξη και λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών το 1986 μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ασθενών, που αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό και είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ πριν από το 1983 ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων δεν υπερέβαινε τις 3-5 τον χρόνο, τα τελευταία 25 χρόνια η Τράπεζα Οφθαλμών παρέλαβε, έλεγξε και συντήρησε πάνω από 1.200 μοσχεύματα κερατοειδούς.

«Τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν 305 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Το 2010 οι μεταμοσχεύσεις από πτωματικά μοσχεύματα ήταν 27, ενώ το 2011 έγιναν 73 μεταμοσχεύσεις από τις οποίες τα 63 μοσχεύματα ήταν από δότες της ελληνικής τράπεζας οφθαλμών και τα 10 ήταν εισαγόμενα. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 95 και μόνο 3 μοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν από την αλλοδαπή. Σήμερα περιμένουν σε λίστα ανάγκης και όχι προτεραιότητα 300 ασθενείς προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Η επιλογή για μεταμόσχευση γίνεται με βάση την ηλικία την πάθηση και σε επείγουσες περιπτώσεις», προσθέτει ο κ.Ζιάκας.

Να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς είναι η πλέον επιτυχής μεταμόσχευση ανθρωπίνου ιστού με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95% σε ορισμένες παθήσεις του ματιού.

Στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ο παράγοντας χρόνος είναι λιγότερο καθοριστικός. Η συλλογή των μοσχευμάτων είναι δυνατόν να γίνει έως και αρκετές ώρες μετά θάνατο του δότη και η παραμονή του μοσχεύματος στην Τράπεζα Οφθαλμών για εξετάσεις μπορεί να γίνει σε λίγες εβδομάδες.

«Τα μοσχεύματα απορρίπτονται από τον οργανισμό αρκετά σπάνια. Στην περίπτωση του κερατόκωνου η πιθανότητα απόρριψης είναι κάτω από 5%. Ο λόγος είναι ότι τα ιστικά μοσχεύματα δεν έχουν αγγεία και ράβονται πάνω σε επίσης ανάγγειο ιστό. Γι’ αυτό στις συνηθισμένες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς δεν γίνεται έλεγχος ιστοσυμβατότητας, ούτε καν έλεγχος της ομάδας αίματος δότη και λήπτη», καταλήγει ο κ.Ζιάκας. Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com