Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΟΜΠΕΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στον απόηχο της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία...

«Δεν έχω καμία αμφίβολα ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπέι, προσθέτοντας ότι η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης αποτελεί «δέσμευση» για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Όλα τα κράτη μέλη [της ευρωζώνης] θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες» της Ελλάδας, συνέχισε ο κ. Ρομπέι, σημειώνοντας παράλληλα πως «η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική» και χρειάζεται «συλλογική δράση» κι «ένα όραμα μακροπρόθεσμο» για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία δικαιότερης κατανομής των βαρών και ταυτόχρονης διάλυσης των δομών που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα, παρά «τις θαρραλέες επιλογές [του ελληνικού λαού] σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».

«[Πρέπει] να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές [...] να σπάσουν τα μονοπώλια και τα κατεστημένα συμφέροντα», σχολίασε ο κ. Ρομπέι. «Οι προνομιούχοι που απαλλάσσονται δεν πρέπει να υπάρχουν, αυτοί με τα περισσότερα να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος».

Στα όριά τους οι Έλληνες – ανάγκη γρήγορης εκταμίευσης της δόσης

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στις «μεγάλες», «επίμονες» και «επίπονες» προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, προειδοποιώντας ότι «οι αντοχές των ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης», εξηγώντας πως η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης θα αξιοποιηθεί ως μία ένεση ρευστότητας, την οποία «έχουμε ανάγκη για να αναθερμάνουμε την οικονομία μας».

Συνεχίζοντας, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας» και στις «εκρηκτικές διαστάσεις» που έχει λάβει η ανεργία, «ειδικά για τους νέους έλληνες».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι έθεσε στον κ. Ρομπέι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, εκφράζοντας τη γνώμη ότι οι χώρες προέλευσης των μεταναστών πρέπει να τους δέχονται πίσω όταν συλλαμβάνονται στο έδαφος της Ευρώπης. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com