Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΣΤΗ «ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ» 2012

Με οκτώ πρωτοπόρες έρευνες εγκαινιάζει τη συμμετοχή του το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στη «Βραδιά του Ερευνητή» 2012, τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή έρευνας και επιστήμης. Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, έτσι και φέτος στις 28 Σεπτεμβρίου από τις 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα, ερευνητές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης παρουσιάζουν τη δουλειά τους, μοιράζονται τις εμπειρίες τους και συζητούν για την πρόοδο της επιστήμης με το ευρύ κοινό...

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 32 χώρες με εκδηλώσεις σε 320 Ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Ελλάδα, το “Researchers’ night” 2012 θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Στην εκδήλωση της Αθήνας, ο «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ελληνικό πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο, θα παρουσιάσει ένα μέρος των καινοτόμων ερευνών του στους τομείς της πληροφορικής, του περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών και των προηγμένων υλικών.

Ένα «ιπτάμενο» τρενάκι που κινείται σε απόσταση κάποιων εκατοστών από τις ράγες του, θα χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές του Κέντρου για να αποδείξουν τη δυνατότητα ενός υπεραγωγού να αιωρείται πάνω σ’ ένα υλικό το οποίο είναι μόνιμα μαγνητισμένο.

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους από τον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών θα κάνουν επίδειξη συστήματος επικοινωνίας ανθρώπου-ρομπότ σε προφορική φυσική γλώσσα, καθώς και της διαδικτυακής εφαρμογής “gov.insight” που αναλύει και επεξεργάζεται δεδομένα κυβερνητικών διαβουλεύσεων.

Ερευνητές που εξειδικεύονται στη ραδιενέργεια περιβάλλοντος θα κάνουν επίδειξη μέτρησης ραδιενέργειας σε τρόφιμα, υλικά περιβάλλοντος, κ.α., ενώ ταυτόχρονα θα πληροφορούν τους επισκέπτες σχετικά με την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από ραδιενεργές πηγές. Από τον χώρο των βιοεπιστημών, οι ερευνητές του «Δημόκριτου» θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στα αποτελέσματα των πρωτοπόρων ερευνών τους που βρίσκουν εφαρμογή στην ιατρική.

Οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα πειραμάτων για την εξεύρεση νέων αποτελεσματικών αναλγητικών ουσιών χωρίς εθιστική δράση μελετώντας τον μηχανισμό με τον οποίο δρουν τα οπιοειδή.

Επίσης, θα εξηγήσουν πως τα αρωματικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές νέων εντομοαπωθητικών με στόχο τον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών (ελονοσία, ιός του Δ. Νείλου, κ.α.), καθώς και πως η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει τα νεφρικά κύτταρα τόσο σε φυσιολογικές όσο και σε διαβητικές συνθήκες.

Τέλος, επιδίωξη του Κέντρου είναι να εξοικειωθεί το κοινό με τις τεχνολογίες αιχμής που βασίζονται στις εξελίξεις της νανοτεχνολογίας.

Σε αυτή την προσπάθεια, ερευνητές του Κέντρου θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πειραματιστούν με το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού.

Ασκώντας δονήσεις σε νανοδομημένες επιφάνειες οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν και θα κατανοήσουν πως η μηχανική ενέργεια από τις περιβαλλοντικές δονήσεις μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Η διοργάνωση “Researchers’ Νight” είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη χρονιά η εκδήλωση της Αθήνας συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το British Council και το openscience.gr. Το Researchers’ Night χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions).

Σχετικά link:
Πληροφορίες για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://ec.europa.eu/research/researchersnight/
Πληροφορίες για την ελληνική διοργάνωση: http://www.openscience.gr/el/researchersnight2012 και http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html
Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com