Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014, όπως αυτό συμφωνήθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας...

Οι τεχνοκράτες φέρονται να επέστρεψαν στην Αθήνα, έχοντας ακόμη μία φορά διάθεση αμφισβήτησης σειράς προτεινόμενων περικοπών. Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών κράτησε περίπου μίαμιση ώρα και αποχωρώντας οι ελεγκτές απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Εάν το πακέτο εγκριθεί υπό τη μορφή που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, θα είναι «εμπροσθοβαρές», καθώς περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ που θα αφορούν περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας θα εφαρμοστούν από το 2013.

Στο συνολικό πακέτο περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014. Θεωρώντας όμως ως δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πάρει επιμήκυνση μέχρι και το 2016, για το σύνολο της περιόδου 2013-2016 αποτυπώνονται περικοπές συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ύψος των μέτρων στα 14,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν σήμερα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, καθώς το κλιμάκιο θα συναντηθεί στις 18.00 και με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές έχουν καταστεί «πιόνια πολιτικών συμφερόντων»
[Βλέπε άρθρο] . Όπως αναφέρει, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.

«Είναι πάρα πολύ σκληρή η τρόικα. Βεβαίως, κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Πάντως, εμείς θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Νομίζω είναι μικρά, αλλά σημαντικά» πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «πρέπει και η τρόικα να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς, αλλά έχει να κάνει και με ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται» και υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει πολιτικές επαφές στην Ευρώπη για να διαπραγματευτεί και να δοθούν πολιτικές λύσεις στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Ύφεση κοντά στο 4% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το σύνολο των μέτρων περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, το οποίο -όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών- θα κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα, μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, προβλέπει ύφεση για έκτο συνεχές έτος που θα φθάσει το 3,8%-4%.

Το κυβερνητικό στέλεχος φέρεται να επιβεβαίωσε στο πρακτορείο πως το πακέτο των περικοπών θα είναι εμπροσθοβαρές, προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Όσον αφορά το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 -που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους- εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,0% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% της εθνικής παραγωγής το 2012.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για να τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, δείχνει πόσο αναγκαία είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα "να απλωθούν" σε μεγαλύτερη περίοδο κι έτσι να γίνουν ηπιότερα για την ίδια την εθνική οικονομία, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει πως η παράταση προβλέπεται ρητά στην ισχύουσα δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση βαθύτερης από την προβλεφθείσα ύφεση, «όπως δυστυχώς συμβαίνει για πολλοστή φορά, λόγω των εσφαλμένων προγνώσεων της τρόικας».

Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά, επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι πραγματικός προϋπολογισμός του 2013 μπορεί να καταρτιστεί μόνο μετά την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας για τα μέτρα, αλλά και τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, που επιτρέπουν στην πατρίδα μας να βγει οριστικά από την κρίση».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Οι τελικές συνομιλίες με την τρόικα, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της στα μέτρα και στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. αλλά και για την επιμήκυνση, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Μάχη ζωής ή θανάτου συνιστά για την κοινωνία η ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι το τριμερές κυβερνητικό σχήμα «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών».

«Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ακόμη ότι «οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, με αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης».

Εξάλλου, διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών και αποδοκίμασαν έντονα του ελεγκτές κατά την είσοδό τους στο κτήριο.

«Η τρόικα επέβαλε στην συγκυβέρνηση του ξεπουλήματος τα πιο δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό κράτος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνει, οι σημερινές συναντήσεις «θέτουν οριστικά και την ταφόπλακα του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος που έχει διασύρει κυριολεκτικά την πατρίδα μας».

«Κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού» χαρακτήρισε το νέο πακέτο μέτρων η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τις Βρυξέλλες.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί για να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων. «Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη βουλή για συζήτηση», σημείωσε. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αντιπαλεύουμε τα μέτρα διεκδικούμε καταψήφιση του μνημονίου. Από εδώ πρέπει να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση», πρόσθεσε. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com