Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

Την άμεση ενεργοποίηση του σύγχρονου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά αλλά και έναν νέο Σωφρονιστικό Κώδικα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος αιφνιδιαστικά πέρασε την πόρτα των φυλακών του Κορυδαλλού, μπήκε σε κελιά και συνομίλησε με κρατούμενους στη διάρκεια ενός ασυνήθιστου επισκεπτηρίου...

Οπως είναι γνωστό, στο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που είχε συνταχθεί επί ημερών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά δεν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή.

Αυτό προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αποποινικοποίηση της χρήσης σε ιδιωτικό χώρο, την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των χρηστών, ενώ άλλαζε το τοπίο δίνοντας βαρύτητας στον τομέα παρακολούθησης προγραμμάτων απεξάρτησης.

Για τον λόγο αυτό με ιδιαίτερη προσοχή άκουσε ο υπουργός τους κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ εντός φυλακών Κορυδαλλού. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικός.

Αντ. Ρουπακιώτης: Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μας. Λύπη για εσάς που χάσατε την ελευθερία σας, αλλά και χαρά που παλεύετε για τη ζωή και την κερδίζετε.
Κρατούμενος: Είμαι υπερήφανος που κάνω την προσπάθειά μου εδώ στην κοινότητα. Σας ευχαριστώ που ήρθατε, γιατί μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και να σας μιλώ ξεκάθαρα. Εύχομαι να κάνετε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι σας.

Για τις ποινές. «Υπάρχουν συγκρατούμενοί μας που είναι εδώ και 18 μήνες προφυλακισμένοι και μετά τα δικαστήρια τούς αθωώνουν. Είμαστε εδώ με ενδείξεις και όχι με αποδείξεις. Λέμε την Αλβανία τριτοκοσμική χώρα, αλλά εδώ είμαστε χειρότερα», άδραξε την ευκαιρία ένας άλλος κρατούμενος θέτοντας επί τάπητος τα βασικά αιτήματά τους, τα οποία συνδέονται με τη σκληρότητα των ποινών και τη μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων.

«Η αντίδραση και η αγανάκτησή σας είναι δικαιολογημένες. Δώστε μας λίγο χρόνο να δοκιμαστούμε απέναντί σας. Η επιβολή μεγάλων ποινών ούτε τον σωφρονισμό υπηρετεί ούτε την ανθρώπινη διάσταση αναγνωρίζει. Ως πρόεδρος του ΔΣΑ, είχα ταχθεί κατά των αυστηρών ποινών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», απάντησε ο υπουργός δίνοντας το πρώτο δείγμα γραφής στην κοινωνία των φυλακών.

Για περισσότερες από τρεις ώρες ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης και ο γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιάννης Ιωαννίδης μοιράστηκαν με τους έγκλειστους στον Κορυδαλλό στιγμές της καθημερινότητάς τους.
Περπάτησαν σε όλες τις πτέρυγες, μπήκαν στα κελιά, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των συνθηκών κράτησης και ανάμεσα σε αυτούς που δέχθηκαν το χθεσινό υπουργικό επισκεπτήριο ήταν και οι λεγόμενοι VIP της 6ης Πτέρυγας, όπου αυτό τον καιρό παραμένουν έγκλειστοι ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς.

«Δεν λέμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε», ξεκαθάρισε η πολιτική ηγεσία στους κρατούμενους. Οπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και τής υπό όρους αποφυλάκισης. Επιπλέον, στόχος είναι να προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com