Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος της φετινής χρονιάς ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση...

Διαβάστε το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τελικό Σχέδιο)

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ηγετών της Ισπανίας και της Ιταλίας, μια μεταμεσονύκτια σύνοδος κορυφής των 17 χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησε ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

«Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει «αυτή τη στιγμή» να ζητήσει έκτακτη βοήθεια.

Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας «τρόικας» διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δήλωσε ο Μόντι.

Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, που απειλούν να αναγκάσουν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.

«Ανοίγουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας).

«Ο στόχος είναι φυσικά να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο που δεν μπορεί να ανατραπεί», πρόσθεσε.

Η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 1,1% στο 1,2581 δολάριο αφού η ευρωζώνη δήλωσε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά τα ταμεία στήριξής της για να σταθεροποιεί τις αγορές.

Όμως απομένει να διαπιστωθεί αν οι επενδυτές θεωρούν επαρκή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την 20η σύνοδο κορυφής από τις αρχές του 2010 που ξέσπασε η κρίση.

Ο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του, ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισ. ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.

Η σύγκρουση υπογράμμισε εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα μολονότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρομπέι και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο.

Βαν Ρομπέι: Συμφωνία για ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ο Ρόμπαϊ ειχε δώσει στη δημοσιότητα την Τρίτη μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι' αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε ο Βαν Ρομπέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ένα από τα κύρια μέτρα που προτείνονται, έγκειται στην εγκαθίδρυση μιας κεντρικής επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.

Ο Βαν Ρομπέι, ο οποίος επεξεργάστηκε την αναφορά που παρουσιάσθηκε χθες σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αυτόν του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει μέσα στους προσεχείς μήνες.

«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ο Βαν Ρομπέι.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Πάντως το ύψους 120 δισ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει ελαφρύ μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. «Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες», εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas.

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας» και η τράπεζά της δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές της έπειτα απ' αυτά τα νέα μέτρα.

Ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής στο London School of Economics, δηλώνει «τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος», όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν «παραμένουν αρκετά περιορισμένα» . Εξάλλου, υπογραμμίζει, «θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα», πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com