Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Η ΕΚΛΟΓΗ ΟΛΑΝΤ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας θα σημάνει για την Ευρώπη μία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κρίσης, κυρίως ως προς την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού
και του ασιατικού Τύπου...

Στη Γερμανία, η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο «σημείο καμπής, κυρίως για την Ανγκελα Μέρκελ», κήρυκα της πολιτικής της λιτότητας ως απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της προς τον απερχόμενο
Πρόεδρο Νιοκολά Σαρκοζί.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για τη Μέρκελ. Οχι τόσο γιατί ο Ολάντ θα απειλούσε τη διάσωση του ευρώ. Αλλά διότι το αίτημά του για τη συμπλήρωση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα για την ανάπτυξη πλήττει την υπεροχή της Καγκελαρίου στην Ευρώπη», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η βερολινέζικη Tagesspiegel θεωρεί ότι η Γαλλία «θα εγκαταλείψει συμβολικά την Βόρεια για τη Νότια Ευρώπη ως προς τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ότι η Γερμανία θα μείνει «με λίγους, υπερβολικά λίγους συμμάχους».

«Και αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη Γαλλία, αυτό θα αποδυναμώσει το ευρώ».

Ωστόσο για την Stuttgarter Zeitung, η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη γερμανική θέση ως προς τη λιτότητα:«Οσο σημαντική και αν είναι η Γαλλία για την πρόοδο της Ευρώπης, δεν είναι αρκετά ισχυρή για να επιβάλει την βούλησή της στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες».

Για τη βρετανική εφημερίδα The Independent, η νίκη του Ολάντ «αναγγέλλει μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία θα δραστηριοποιηθεί στον κόσμο».

«Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί», σύμφωνα με τους Times.

«Ο Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει την εξουσία στη Γαλλία, ανατρέποντας την δεξιά και ξενοφοβική στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ενώ η Daily Mail γράφει «Au revoir president bling-bling».

«Κατά 'της αλυσίδας της λιτότητας', ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε την αναθεώρηση ορισμένων από τις πλέον αμφισβητούμενες αποφάσεις του Σαρκοζί...ο Ολάντ είναι ο άνθρωπος που υπόσχεται να αλλάξει την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ και να υιοθετήσει μία διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη σταθεροποίηση του ευρώ», σύμφωνα με την πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Jornal de Necocios, η οποία γράφει ότι στο Βερολίνο ο Ολάντ «δεν είναι persona non grata, αλλά σχεδόν».

«Ο Ολάντ σχεδιάζει να μιλήσει με τη Μέρκελ από απόψε κιόλας, για να θίξει το θέμα του γαλλο-γερμανικού άξονα», γράφει από την πλευρά του το Diario Economico.

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει»

«Πιθανότατα , πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη» γράφει η ιταλική La Stampa, η οποία προειδοποιεί σχολιάζοντας την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ: «Θα δούμε πώς θα τηρήσει την υπόσχεσή του να σπάσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο».

«Η Γαλλία στρέφεται προς τα αριστερά», σύμφωνα με την Corriere della Sera, η οποία αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες ο Ολάντ-φαβορί κατόρθωσε να σπάσει την απομόνωση στην Ευρώπη».

«Τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης) δείχνουν ότι ο Ολάντ έχει δίκιο στην πρόθεσή του για την προσθήκη ενός κεφαλαίου στο δημοσιονομικό σύμφωνο».

«Η Γαλλία γυρίζει σελίδα», σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica , ενώ για την οικονομική Il Sole 24 Ore, ο Ολάντ είναι «ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης, ένας ήρεμος άνθρωπος, που θέλει να κάνει αλλαγές χωρίς ανατροπές. Οπως δήλωσε στο ανήσυχο από τις επιθέσεις του κατά των πλουσίων και των χρηματοπιστωτικών κύκλων City του Λονδίνου, 'δεν είμαι επικίνδυνος'».

Στην Ισπανία, η El Pais γράφει ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του σοσιαλιστή υποψήφιου «ανοίγει μία καινούργια πολιτική σελίδα στη Γαλλία, όπως και στην Ευρώπη» κυρίως με το τέλος «του διευθυντηρίου που έγινε γνωστό με την ονομασία Μερκοζί» και την «έμφασή του στην πολιτική της λιτότητας».

Σύμφωνα με την El Mundo, «οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν από την χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση εδώ και μισό αιώνα» και ο εκλεγμένος πρόεδρος φρόντισε να τηλεφωνήσει στην Αγγελα Μέρκελ και να υποστηρίξει την προσθήκη μίας ρήτρας για την ανάπτυξη στη ευρωπαϊκή συνθήκη λιτότητας.

Σύμφωνα με την καταλανική El Periodico, «η έλευση του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανοίγει ένα νέο στάδιο στην ευρωπαϊκή πολιτική...καθώς υποσχέθηκε την αναθεώρηση των όρων της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την προσθήκη μέτρων
λιτότητας».

Η βελγική Le Soir προειδοποιεί ότι «Μετά τη δοκιμασία της κατάκτησης, έρχεται η δοκιμασία της εξουσίας. Ο νικητής δεν θα έχει περίοδο χάριτος».

Την άποψη συμμερίζεται και η Libre Belgique , η οποία θεωρεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ οφείλει εν μέρει την εκλογή του στην απόρριψη της προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί.

Στη Σουηδία, η Svenska Dagbladet γράφει ότι «Η λιτότητα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία», ενώ στη Φινλανδία το κρατικό ραδιόφωνο YLE θεωρεί ότι «η έλευση του Ολάντ στην προεδρία δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γαλλία, αλλά θα συγκλονίσει το
πολιτικό μέλλον του συνόλου τη Ευρώπης».

«Η εποχή Σαρκοζί τελείωσε», σύμφωνα με την ολλανδική NRC Handelsblad, ενώ για την De Telegraaf, «Η γιορτή έλαβε τέλος για τον Σαρκοζί».

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεωνJiji Press θεωρεί ότι η επιτυχία του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και κομμάτων που είναι αντίθετα στη λιτότητα στην Ελλάδα αποτελούν σοβαρή προειδοποίηση για την Ευρώπη.

«Επειτα από αυτές τις σοβαρές επικρίσεις των ψηφοφόρων, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει, αναπόφευκτα, να αναθεωρήσει την πορεία της».

«Η Γαλλία επέλεξε την αλλαγή», είναι ο τίτλος της ιαπωνικής Asahi Shimbun, ενώ στην Αυστραλία η εφημερίδα The Australian γράφει ότι "η Ευρώπη προσπαθεί να αμβλύνει τη μιζέρια της λιτότητας».

«Η Ευρώπη ξυπνά στην μετά τον Σαρκοζί εποχή", σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald, ενώ η οικονομική Australian
Financial Review προειδοποιεί ότι "οι αγορές είναι ανήσυχες από τη σοσιαλιστική νίκη». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com