Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, καλώντας τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν «στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες»...

«Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του».


Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγο μετά τις 14.00 ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του κ. Παπούλια την παραίτησή του. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του», πρόσθεσε. Κατά την αποχώρησή του, ο κ. Παπαδήμος δεν έκανε δηλώσεις.

Στις 15.00 ο κ. Αντώνης Σαμαράς μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παπούλια, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών. Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές, ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ κατά την προσέλευσή του, απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου της Δημοκρατίας ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαμαράς θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 16.00. Ακολούθως, θα συναντηθεί στις 17.00 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 18.30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τι προβλέπεται για τις διερευνητικές εντολές

Μόλις λάβει την εντολή ο κ. Σαμαράς θα έχει διορία τριών ημερών για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί ούτε αυτό, εντός τριών ημερών, τότε η εντολή θα περάσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί για τρεις ημέρες και η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, όπως ορίζει, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα εκλογές.

Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε ο κ. Παπούλιας θα αναθέσει -κατά το Σύνταγμα- στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να διενεργηθούν οι εκλογές.

Αλλαγή συσχετισμών

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με σημαντικά μειωμένο ποσοστό 13,18% και 41 έδρες.

Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.

Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%.

Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 19,02% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.

Μονοεδρικές

Η ΝΔ εξασφαλίζει εέι από τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Με 25% το ΚΚΕ παίρνει τη μονοεδρική της Σάμου και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή της Κεφαλλονιάς με 18,88%.

Ειδικότερα, η ΝΔ κερδίζει τις μονοεδρικές των Γρεβενών με 26,8%, της Ευρυτανίας με 20,99%, της Ζακύνθου με 21,5%, της Θεσπρωτίας με 24,92%, της Λευκάδας με 25,25% και της Φωκίδας με 22,33%.

Βουλευτές επικρατείας

Τρεις βουλευτές Επικρατείας εκλέγει η ΝΔ, από δύο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και από έναν ΚΚΕ, Xρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Συγκεκριμένα, από η ΝΔ εκλέγονται οι κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος και η Θεανώ Φωτίου, στο ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας και η Φώφη Γεννηματά και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Τέρενς Κουίκ και ο Μιχάλης Γιαννάκης. Τέλος, από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Η μάχη του σταυρού

Εκτός Βουλής μένουν κορυφαία ονόματα από το ΠΑΣΟΚ σε Α' και Β' Αθηνών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εκλέγεται ούτε ένας βουλευτής του Κινήματος στην Α' Πειραιώς.

Από την πλευρά της η ΝΔ, χάρη και στον εκλογικό νόμο με το μπόνους των 50 εδρών, εκλέγει στη Β' Αθηνών 14 βουλευτές. Πρώτη σε σταυρούς στην Α' Αθηνών η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη ΝΔ στη Β' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Μητσοτάκης Κυριάκος

2. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστης)

3. Βούλτεψη Σοφία

4. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης

5. Ντινόπουλος Αργύρης

6. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Αδώνις

7. Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος

8. Σπηλιωτόπουλος Αριστόβουλος (Αρης)

9. Γιακουμάτος Γεράσιμος

10. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης (Πανος)

11. Καραμανλή Αννα

12. Πολύδωρας Βύρων

13. Παπακώστα-Σιδηροπουλου

14. Παπαθανασίου Γιαννης

Αντίστοιχα στην Α' Αθηνών εκλέγονται οι:

1. Κεφαλογιάννη Όλγα

2. Αβραμόπουλος Δημήτρης

3. Κακλαμάνης Νικήτας

4. Πιπιλή Φωτεινή

5. Κικίλιας Βασίλειος

6. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)

7. Παυλόπουλος Προκόπιος

8. Ψυχάρης Ανδρέας

Από το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών εκλέγονται εννέα βουλευτές και συγκεκριμένα οι:

1. Σακοράφα Σοφια

2. Κουρουμπλής Παναγιωτης

3. Παπαδημούλης Δημητριος

4. Δραγασάκης Ιωαννης

5. Δούρου Ειρηνη (Ρενα)

6. Στρατούλης Δημήτριος

7. Βαλαβάνη Ολγα-Νάντια

8. Τατσόπουλος Πέτρος-Γεώργιος

9. Τσακαλώτος Ευκλείδης

Στην Α' Αθηνών εκλέγονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ν. Βούτσης.

Στη Β' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μόλις τέσσερις έδρες. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις προβάλλουν οι κ.κ. Λοβέρδος (με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο), Χρυσοχοΐδης, Ανδρουλάκης και Απ. Κακλαμάνης αντίστοιχα, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθούσαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Πέτρος Ευθυμίου.

Το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών παίρνει μόλις μία έδρα, την οποία μέχρι στιγμής εξασφαλίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί δεύτερη.

Την ίδια ώρα, μόνον ένας βουλευτής, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκλέγεται και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αχαΐα εκλέγεται μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το 98,85% των ψήφων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Πέντε βουλευτές εκλέγουν στη Β' Αθηνών οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Πάνο Καμμενο, τον επικεφαλής του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά, τον Βασίλη Καπερνάρο, το Γιάννη Μανώλη και τον ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Στην Α' Αθηνών εκλέγεται με άνεση η κ. Ελενα Κουντουρά.

Από την πλευρά του ΚΚΕ στη Β' Αθηνών εκλέγονται η γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η Λίνα Κροκίδη, ο Χρήστος Κατσώτης και ο Σπύρος Χαλβατζής και στην Α' Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη.

Τρεις βουλευτές εκλέγει στη Β' Αθηνών η Χρυσή Αυγή, τον πρόεδρο Νικόλαο Μιχαλολιάκο με πάνω από 67.000 ψήφους, το Γεώργιο Γερμένη και την κυρία Ελένη Ζαρούλια. Στην Α' Αθηνών πρώτος είναι και πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος και τη δεύτερη έδρα παίρνει ο Ιωάννης Βουλδής.

Τέλος, απο τη Δημοκρατική Αριστερά για τη Β' Αθηνών στις τρεις πρώτες θέσεις είναι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Οδυσσέας Βουδούρης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Α' Αθηνών εκλέγεται ο κ. Γιάννης Πανούσης.

Στη Β' Πειραιώς από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτο κόμμα με 23,85%, εκλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Εύη Καρακώστα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (δεύτεροι με 12,41%) ο Ιωάννης Κουράκος, από το ΚΚΕ (τρίτο με 12,29%) η Διαμάντω Μανωλάκου, από τη Νέα Δημοκρατία (τέταρτη με 9,77%) ο Γιάννης Τραγάκης, από τη Χρυσή Αυγή (9,49%) ο Ιωάννης Λαγός και από το ΠΑΣΟΚ (8,15%) ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Αντίστοιχα στην Α' Πειραιώς, όπου όπως προαναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή, από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Θεόδωρος Δρίτσας, από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Παναγιώτης Μελάς, από τη Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Κουζηλος και από το ΚΚΕ η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ έδρα στη Βουλή παίρνει και η υποψήφια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Στο υπόλοιπο Αττικής τέλος, από το ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο κόμμα με 19,40%) εκλέγονται ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Θανάσης Αθανασίου. Τέσσερις βουλευτές βγάζει η ΝΔ (13,72%) και συγκεκριμένα τους Μάκη Βορίδη Γεωργία Μαρτίνου, Θανάση Μπούρα και Γιώργο Βλάχο. Στη Βουλή μπαίνουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (13,51%) ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης και η Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου. Η Χρυσή Αυγή (9,69%) εκλέγει βουλευτή τον Ηλία Κασιδιάρη, το ΚΚΕ (8,72%) τον Ιωάννη Γκιόκα, το ΠΑΣΟΚ (8,24%) την Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Δημοκρατική Αριστερά (5,33%) τον Βασίλη Οικονόμου.

Θεσσαλονίκη

Εξι βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, τρεις με το ΣΥΡΙΖΑ, δύο με το ΚΚΕ και άλλοι δύο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ από έναν βουλευτή βάζουν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.

Στο ΠΑΣΟΚ, πρώτη σε σταυρούς στην Α' Θεσσαλονίκης είναι η Εύα Καϊλή, ωστόσο δεδομένου ότι το κίνημα εκλέγει έναν μόνο βουλευτή, είναι πολύ πιθανό να μείνει τελικά εκτός Βουλής, αν κρατήσει την έδρα ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. ο οποίος ήταν υποψήφιος και στο νομό Ηρακλείου).

Αναλυτικά στην Α' Θεσσαλονίκης εκλέγονται:

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός.

Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Τάσος Κουράκης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Γιάννης Αμανατίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Εύα Καϊλή.

Από το ΚΚΕ οι Γιάννης Ζιώγας, Θοδόσης Κωνσταντινίδης.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οι Χάρης Αηδονόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά η Ασημίνα Ξηροτύρη και από τη Χρυσή Αυγή ο Αντώνιος Γρέγος.

Αντίστοιχα στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγονται οι Θεόδωρος Καράογλου από τη ΝΔ, η Ευαγγελία Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Τσιόκας από το ΠΑΣΟΚ, η Ελένη Γερασιμίδου με το ΚΚΕ, η Αικατερίνη Μάρκου με τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Απόστολος Χαρουπάκης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και με τη Χρυσή Αυγή ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com