Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ

Σε τεταμένο κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε με δηλώσεις του, τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «να στείλουν επιστολή προς την ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους». Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, απάντησε ότι «δεν βάζω την υπογραφή μου, στη διάλυση της χώρας», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ότι κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε χαμηλότερους τόνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θέτοντας ως όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

O κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει σήμερα, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά (19:00) και τους Ευάγγελο Βενιζέλο (18:00) και Πάνο Καμμένο (17:00).

Τσίπρας: Αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας να το ξεχάσουν

«Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας». Απευθυνόμενος στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν αποδέχονται τις προτάσεις μας ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους προς τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, τότε ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις, αυτό να το ξεχάσουν».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση, με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο των διεργασιών για τη διερευνητική εντολή. Αρνητική απάντηση έλαβε πάντως, στην πρόσκληση του, από τις ΚΕΔΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΔΟΕ. Οι ομοσπονδίες και η ΚΕΔΕ σημειώνουν, σε σχετικές επιστολές, προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν εμπλέκονται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αλλά μόλις αυτή σχηματιστεί θα επιδιώξουν συνάντηση.

Μετά το τέλος των επαφών του, θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, θα αποστείλει σήμερα επιστολές προς τις ηγεσίες της Κομισιόν, της ΕΕ, και της ΕΚΤ, με τις οποίες ζητά την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Θα επισημαίνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.

Οι πέντε άξονες Τσίπρα και οι αντιδράσεις

Χθες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν έχουν μετανιώσει «για τις καταστροφικές τους επιλογές», να στείλουν έως σήμερα επιστολές στους ηγέτες της ΕΕ ενημερώνοντάς τους ότι δεν ισχύουν οι παλαιότερες δεσμεύσεις τους.

Έθεσε ακόμη πέντε άξονες διαλόγου, οι οποίοι περιλαμβάνουν άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους.

«Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας - στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ΄ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της. Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές. Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας» ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά που έκλεισε την πόρτα για «ψήφο ανοχής» σε κυβέρνηση μειοψηφίας στην οποία δεν θα μετέχει η ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε «ουσιαστική συνάντηση» με τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας στην πρόταση για κυβέρνησης εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και όρο να μη βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος ενδεχομένως να προτείνει στον κ. Τσίπρα πρόσωπα για την πρωθυπουργία, όπως ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Μανώλης Γλέζος ή και τον ίδιο τον Τσίπρα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Βενιζέλος, σε περίπτωση που σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία, ίσως δεν μπει στη διερευνητική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι στηρίζει τη δημιουργία κυβέρνησης Αριστεράς με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τέλος η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Περισσός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι χρησιμοποιεί την εντολή για τις επόμενες εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι οι προτάσεις του δεν καταργούν το Μνημόνιο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πλευρά της, θα συνεδριάσει στις 11:00 το πρωί, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής και αντικείμενό της θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις και η θέση του κόμματος επ’ αυτών. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com