Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ, Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά νίκη του Σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ επί του Προέδρου και υποψηφίου Νικολά Σαρκοζί (με 8 μονάδες, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο γκάλοπ του LH2), η Γαλλία βρέθηκε αιφνιδίως να ασχολείται και πάλι με τον Ντομινίκ Στρος - Καν, τον απαξιωμένο πρώην κραταιό άνδρα του ΔΝΤ, και τη διαβόητη πια υπόθεση Sofitel, από την οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 η αρχή της πτώσης του...

Την αφορμή έδωσε μια (συνωμοσιολογική) συνέντευξη την οποία (φέρεται να) παραχώρησε ο DSK στον αμερικανό δημοσιογράφο Εντουαρντ Τζέι Επσταϊν και η οποία δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ίδιος βετεράνος όσο κι αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος είχε επαναφέρει στο προσκήνιο με μακροσκελές του ρεπορτάζ στη «New York Review of Books» μια θεωρία συνωμοσίας εις βάρος του Στρος - Καν και σήμερα κυκλοφορεί στο Ιντερνετ e-book με τον (εύγλωττο) τίτλο «Τρεις ημέρες τον Μάιο: σεξ, παρακολούθηση και DSK».

Ο Επσταϊν υποστηρίζει πως συναντήθηκε με τον Στρος - Καν στις 13 Απριλίου στο ξενοδοχείο Pavillon de la Reine του Μαρέ. «Στη διάρκεια των δύο και πλέον ωρών που μιλάμε, καθίσταται σαφές πως ο Στρος - Καν είναι πεισμένος ότι η πτώση του σκηνοθετήθηκε από τους πολιτικούς εχθρούς του», γράφει στην «Guardian». «Μπορεί να μην έφτασαν στο σημείο να στήσουν τη συνάντησή του με την Ντιαλό, δέχεται τώρα [αν και ο DSK φέρεται να δηλώνει πεισμένος πως η καμαριέρα που τον κατηγόρησε για βιασμό δεν πήγε την αποφράδα εκείνη ημέρα στο δωμάτιό του για να καθαρίσει, «δεν είχε μαζί της σύνεργα καθαρισμού»], όμως πιστεύει ότι έπαιξαν έναν ρόλο με υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών στο να διασφαλιστεί ότι η καμαριέρα θα πήγαινε στην αστυνομία και άρα μετέτρεψαν ένα ιδιωτικό ραντεβού σε δημόσιο σκάνδαλο».

Για να συνοψίσουμε: την άνοιξη του 2011, ο Στρος - Καν είχε βάσιμες υποψίες ότι τα επτά του τηλέφωνα παρακολουθούνταν από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Γαλλία. Ετοιμαζόταν τότε να ανακοινώσει «στις 15 Ιουνίου» την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Γαλλίας, «δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα ήταν ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος». «Πήρε την απειλή σοβαρά υπόψη». Ζήτησε από τους υπεύθυνους της ασφάλειάς του να εγκαταστήσουν στα τηλέφωνά του ένα περίπλοκο σύστημα κρυπτογράφησης, όμως κατόπιν τα τηλέφωνα άρχισαν να μη λειτουργούν κι έβαλε να το αφαιρέσουν.

«Ισως να ήμουν πολιτικά αφελής, απλώς δεν πίστευα ότι θα το πήγαιναν τόσο μακριά… δεν πίστευα ότι θα έβρισκαν κάτι που θα μπορούσε να με σταματήσει». Σε ποιους αναφέρεται; Ο DSK μιλάει απλώς για «άτομα με πολιτική ατζέντα» αλλά ο Επσταϊν ερμηνεύει: «πράκτορες στην υπηρεσία του Σαρκοζί». Οι οποίοι παρακολουθούσαν τον Στρος - Καν και εκμεταλλεύτηκαν την «ατυχή» του συνεύρεση με τη Ναφισατού Ντιαλό στο Sofitel (όπου είχαν προφανώς δικούς τους ανθρώπους) για να τον βγάλουν από το παιχνίδι. «Ο Στρος - Καν κατηγορεί επίσης γάλλους αξιωματούχους για το γεγονός ότι αναγκάστηκε να μαραζώσει στη φυλακή στη Νέα Υόρκη και υποβλήθηκε σε τέτοιο δημόσιο εξευτελισμό», γράφει ο Επσταϊν.

Ο DSK αντιμετωπίζει ακόμα την Ντιαλό στα αστικά δικαστήρια των ΗΠΑ και επιπλέον κατηγορείται σήμερα επισήμως στη Γαλλία για «μαστροπεία» στο πλαίσιο της διαβόητης υπόθεσης Carlton. Μέλος του περιβάλλοντός του δήλωσε πως ουδέποτε παραχώρησε συνέντευξη στην «Guardian» κι έκανε λόγο για «ένα μοντάζ με βάση το επικείμενο βιβλίο του Επσταϊν», το οποίο είναι γραμμένο σε «έμμεσο λόγο και δεν περιλαμβάνει καμία δήλωση του Στρος - Καν εντός παρενθέσεων». Η αλήθεια είναι πως το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Guardian» με την υπογραφή του Επσταϊν περιλαμβάνει ελάχιστες «δηλώσεις του Στρος - Καν εντός παρενθέσεων» και αμέτρητα «ο Στρος - Καν μου λέει πως…» του δημοσιογράφου.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα πυροδότησε γρήγορα πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία. «Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σε βοήθεια μια σπουδαία εγγύηση ηθικής, τον Ντομινίκ Στρος - Καν», ειρωνεύτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένως δηλώσεις του τύπου «δεν δέχομαι μαθήματα ηθικής από αυτούς που ήθελαν πριν από μερικούς μήνες να τοποθετήσουν τον DSK στο Ελιζέ». «Αρκετά! Λέω στον κ. Στρος - Καν «εξηγηθείτε με τη Δικαιοσύνη και απαλλάξτε τους Γάλλους από τα σχόλιά σας»», προσέθεσε ο Πρόεδρος και υποψήφιος από το Κλερμόν - Φεράν, καλώντας επίσης τον DSK να «σκάσει», αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, τουλάχιστον από «ντροπή». Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις (όποιες) δηλώσεις του DSK, το στρατόπεδο Ολάντ κατηγόρησε τον Σαρκοζί για «ακραία εκμετάλλευση» της υπόθεσης. «Ο Ντομινίκ Στρος - Καν δεν βρίσκεται πλέον στη γαλλική πολιτική ζωή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψει», ξεκαθάρισε ο Σοσιαλιστής υποψήφιος. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com