Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετατίθενται οι πολιτικές εξελίξεις, μετά και το «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών του Ευ. Βενιζέλου, με τις νέες κάλπες να διαφαίνονται πλέον ως το πιθανότερο ενδεχόμενο...

«Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφτούν όλοι πιο ώριμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει αύριο Σάββατο στις 13.00 την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που απέβη άκαρπη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε την Κυριακή το μήνυμα ότι θέλει «κυβέρνηση συνεργασίας», αλλά και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα, προσθέτοντας ότι «αλαζονείες και μικροκομματική υπολογισμοί» δεν αρμόζουν στην περίσταση.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα που συγκλίνουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Αριστερά για οικουμενική κυβέρνηση με ορίζοντα διετίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς όπως είπε, η εκλογική άνοδος του κόμματος «συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη».

Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι το κόμμα του αρνείται να συμμετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης του μνημονίου με «αριστερό άλλοθι».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην πρόταση που είχε διατυπώσει το βράδυ των εκλογών για κυβέρνηση που στην ουσία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου. «Την άρνηση σε αυτό το σχέδιο δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει δώσει ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε παράλληλα τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ότι συμπεριφέρονται «σαν να μην έχουν καταλάβει το μήνυμα των εκλογών». Επικεντρώνοντας μάλιστα τα πυρά του στον πρόεδρο της ΝΔ, καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι «αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος εναντίον του ο κ. Παπανδρέου , όσο δεν είχε στείλει κι αυτός επιστολή υποταγής στην κ. Μερκελ και την κ. Λαγκάρντ». «Να θυμίσω στον κ. Σαμαρά ότι οι δικοί μας συνομιλητές τάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ οι δικοί του είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζι», σημείωσε και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αφήσει την «καραμέλα» περί δραχμής που έχει ήδη λιώσει».

Ο κ. Τσίπρας άφησε και αιχμές κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των θέσεών της. «Μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φώτη Κουβέλη και την ευθυγράμμισή του με την πρόταση Βενιζέλου είχαμε και ευθυγράμμιση Σαμαρά με την πρόταση Βενιζέλου. Έχουμε μια κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητούν κυβέρνηση εφαρμογής μνημονίου με αριστερό άλλοθι» είπε και πρόσθεσε: «Στην τοποθέτηση του κ. Κουβέλη δεν θα ήθελα να απαντήσω. Ελπίζω να μείνει σταθερός στη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Ζήτησε ακόμη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις π.χ. «απαγκίστρωση, χαλάρωση» (σ.σ. του μνημονίου) και να μιλήσουν επί της ουσίας: «Αυτή η κυβέρνηση που μας προτείνουν θα επιμείνει στην άρση μετενέργειας, θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και σε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, ναι ή όχι; Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα περί απαγκίστρωσης και χαλάρωσης πριν η φτώχεια και η ανεργία καταστρέψουν το λαό», κατέληξε.

Mε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η Δημοκρατική Αριστερά. «Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να "αγωνιά" για τη δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά στην ανακοίνωσή της. «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς» καταλήγει.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Φώτης Κουβέλης εκτίμησε πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η διενέργεια νέων εκλογών. «Κατά πάσα πιθανότητα ο μονόδρομος είναι μπροστά» σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών. «Δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά που πρότεινα» επισήμανε. Αν και επισήμανε πως «βεβαίως πάντα μια σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα ... πρόσθεσε πως δεν αισιοδοξεί ότι μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατηγόρησε για άλλη μία φορά τον κ. Τσίπρα πως ενώ υπήρχε, όπως υποστήριξε, η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η διερευνητική εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης, δεν το έπραξε. Υποστήριξε μάλιστα πως ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις επίσημες δηλώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίοι είχαν μιλήσει, όπως είπε, για ψήφο εμπιστοσύνης (το ΠΑΣΟΚ) και για ψήφο ανοχής (η ΝΔ).

Ακόμη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει την προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές διότι εκτιμά ότι θα ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, του καταλόγισε μικροκομματικό υπολογισμό «που δεν μπορεί να συμψηφίζεται με το μεγάλος κόστος που προκύπτει για τη χώρα από την προσφυγή σε νέες εκλογές».

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αδιέξοδο δεν ήρε τελικά ούτε η πρόταση του κ. Φώτη Κουβέλη την Πέμπτη για οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία τοποθετήθηκαν θετικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αναμενόταν, απάντησε κατηγορηματικά όχι. Νωρίς το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε το κόμμα του έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης έστειλε το μήνυμα οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά εκλογές, επισημαίνοντας πως «εμείς εξάλλου έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας: Σε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετέχουμε» και εξηγώντας ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε προτείνει συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης «πολιτικά φερέγγυων προσώπων» με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα έως τις ευρωεκλογές του 2014, με διπλή κατεύθυνση: να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. και να ξεκινήσει άμεσα τη «σταδιακή απαγκίστρωση» της χώρας από το μνημόνιο.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Στρατούλη, χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κουβέλη πρόταση «οικουμενικής εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου» http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2176811 .

Πάντως, παρά την αποψινή άκαρπη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Τσίπρα, ανώνυμες πηγές από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωναν πως η συζήτηση δεν έχει τελειώσει για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει τελειώσει γιατί πρέπει να σεβαστούμε άπαντες την προσπάθεια που θα διεξαχθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωαν πως αυτά που ζητά ο κ. Τσίπρας, μεταξύ των οποίων είναι τα ζητήματα της μετενέργειας και εν γένει εργατικά ζητήματα, μπήκαν στο Μνημόνιο, καθώς εγχώριοι κύκλοι πίεζαν να περιληφθούν στις διατάξεις του τέτοιες ρυθμίσεις, με τις πιέσεις αυτές να συνδυάζονται με ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων των εταίρων και δανειστών της Ελλάδας, αλλά και με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζαν ότι για να διαπραγματευθεί η χώρα τέτοια και άλλα ζητήματα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να ζητά ο κ. Τσίπρας δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ, όταν στελέχη του κόμματος από υπεύθυνες θέσεις έδωσαν νυχθημερόν μάχες μαζί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τόνιζαν ότι δεν δέχονται να λέει αυτά τα πράγματα ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι το ζήτημα δεν είναι να συζητάμε στην Ελλάδα ποιος είναι «πιο αριστερός» ή «πιο φιλεργατικός», γιατί οι διαπραγματεύσεις και οι ουσιαστικές συζητήσεις διεξάγονται «έξω» με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά άλλα θεσμικά ζητήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν: «Και εμείς είμαστε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος». Τόνιζαν ωστόσο από την άλλη ότι «δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για οικονομικό "κενό"».

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης Κ. Παπούλια, Λ. Παπαδήμου

Στο μεταξύ, συνάντηση εφ' όλης της ύλης, με φόντο τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, είχαν νωρίς το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Ηρθα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις διεθνείς αγορές, καθώς και για ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση», είπε ο κ. Παπαδήμος κατά την είσοδό του στο προεδρικό γραφείο. Κατά τη χειραψία με τον κ. Παπούλια τον ρώτησε: «Πώς είστε;» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Των πραγμάτων ούτως εχόντων...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η διαφαινόμενη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και το ενδεχομένο νέων εκλογών.

Ασφυκτικές πιέσεις από Ευρώπη - ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αλλά και το ΔΝΤ ασκούν εντονότατες πιέσεις στην Ελλάδα, σε πολύ αυστηρούς τόνους, για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προειδοποιώντας ξεκάθαρα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Πιο ήπιος από όλους ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να καταφέρουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα και η ευρωζώνη υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ σημαντικά ποσά, προκειμένου η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα και τόνισε πως χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όμως επισήμανε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό στην ελληνική δημοκρατία και βεβαίως το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά τρέφω και σεβασμό στα υπόλοιπα 16 κοινοβούλια που ενέκριναν το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούνται, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι κανένα μέλος μιας οργάνωσης δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν σεβαστεί τους συμφωνηθέντες κανόνες.

Μονόδρομο χαρακτήρισε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Δεν υπάρχει υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία από την εφαρμογή των οικονομικών τους προγραμμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά από την Κωνσταντινούπολη.

Αυστηρό μήνυμα προς τη χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αν θέλει να λάβει τις νέες δόσεις της διεθνούς βοήθειας, έστειλε για άλλη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής. Σημείωσε εξάλλου ότι η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιης της ευρωζώνης, αλλά τόνισε πως εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση. «Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γκίντο Βέστερβέλε τάχθηκε, παράλληλα, κατά της επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Αποφασίσαμε το τέλος της πολιτικής της δημιουργίας χρέους... Οι συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη δεν ακυρώνονται από τις νέες εκλογές».

Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και χαρακτήρισε ανοησία κάθε ισχυρισμό ότι υπάρχει ευκολότερος δρόμος για την εξυγίανση της χώρας. «Η ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, εκτιμώντας πως σήμερα η ζώνη του ευρώ είναι πιο ανθεκτική από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε πολλά και εγκαταστήσαμε μηχανισμούς προστασίας. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της είναι πιο ανθεκτική», σημείωσε ο Σόιμπλε και κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Τα κράτη της Ευρώπης και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Αυτό είναι ανοησία», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε με τη σειρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χαλαρώσουν εκ των υστέρων οι συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Ευρωπαίοι υπαγορεύουν στην Αθήνα τι πρέπει να κάνει. Οπως είπε, «δεν υπάρχουν υπαγορεύσεις λιτότητας».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους επισήμανε: «Προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να σώσουμε την Ελλάδα».

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Γερμανία, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Το ορθό θα ήταν να αρχίσουμε συνομιλίες με τους Έλληνες για το αν θα είχε μακροπρόθεσμα περισσότερο νόημα να διαβουλευτούμε για μια πορεία εκτός ευρώ», ανέφερε ο κ. Ντόμπριντ μιλώντας στο ραδιόφωνο της Έσσης, και σημείωσε ότι αν μια νέα ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί πλέον τις υποσχέσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, η έξοδος είναι αναπόφευκτη ούτως ή άλλως.

«Αυτό», όπως είπε, «σημαίνει πίσω στη δραχμή και μετά, με ένα σχέδιο Μάρσαλ, να ξανακάνουμε ανταγωνιστική την Ελλάδα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αν οι Ελληνες πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να αποχωρήσουν, θα πρέπει οι χώρες της να την αποδεχθούν, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η βοήθεια προς την Αθήνα, διευκρίνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων απέναντι στο μνημόνιο και το Ευρώ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα σενάρια «αποκάλυψης» και τις συνεχείς εικοτολογίες, σημειώνοντας πως θα πρέπει κανείς να περιμένει πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αθήνα. Παρέπεμψε συγχρόνως στο μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. πάνω από δύο μήνες) που απαιτήθηκε για τον σχηματισμό της σημερινής αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο δικό της, συντηρητικό Λαικό Κόμμα, το φθινόπωρο του 2008.

Αναφερόμενη στην κριτική τής μέχρι τώρα αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση, η κ. Φέκτερ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ επώδυνα για τους Ελληνες και στοίχισαν πολλά χρήματα στην Ευρωζώνη, όμως δεν υπήρχαν και άλλες δυνατότητες.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, η ίδια θεωρεί πως ο κίνδυνος μετάδοσης έχει σήμερα περιοριστεί και το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη είναι εξοπλισμένο, ωστόσο μεγάλες ζημίες θα επέφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις χώρες που συμμετέχουν στο δάνειο.

Επανέλαβε τέλος τη θέση της πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα, από εκείνον των διαρθρωτικών αλλαγών. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com