Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

Είναι διάσημη και όμως η ταυτότητά της αποτελεί μυστήριο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ηλικίας 25 αιώνων «Κυρία του Ελτσε» ως ένα αριστούργημα της ιβηρικής τέχνης που κατέχει περίοπτη θέση στο αρχαιολογικό μουσείο της Μαδρίτης. Τελικά όμως η λίθινη προτομή ανήκε σε μια θεά ή σε μια πριγκίπισσα;...

Αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί γεωπληροφορικής επιστρατεύονται για να λύσουν το μυστήριο διενεργώντας έρευνες στα λατομεία από όπου προέρχεται ο ασβεστόλιθος από τον οποίο είναι καμωμένη, κοντά στο Αλικάντε.

Η περιπέτειά τους αυτή καταγράφεται στην ταινία «Μια κυρία, πέτρες και άνδρες» που μαζί με 54 ακόμη θα διεκδικήσει ένα από τα εννέα βραβεία τα οποία θα απονεμηθούν στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου που διοργανώνει ο Αγών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λαμπράκη και η οποία αρχίζει τη Δευτέρα.

Πέραν όμως από τις διαγωνιζόμενες ταινίες που προέρχονται από 15 χώρες και επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 150 που υποβλήθηκαν στη διοργάνωση, θα προβληθούν ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για παιδιά, επτά ταινίες σε ειδική προβολή, ανάμεσά τους ένα άγνωστο ντοκιμαντέρ του Ορσον Γουέλς, το βραβευμένο οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας «Polemonta» και η πολιτική ταινία - σταθμός των αδελφών Ταβιάνι «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα».

Τα φετινά βραβεία συνοδεύονται από έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα ενώ κερδισμένοι θα βγουν και οι θεατές, καθώς με την ψήφο τους για το βραβείο κοινού συμμετέχουν σε κλήρωση για υποτροφία εκμάθησης της ιταλικής γλώσσας, χορηγία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου το οποίο προσφέρει και το έπαθλο για το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους Φραντσέσκα Κιέζα, Τόνι Κόε, Μάνο Ζαχαρία, Νίκο Καλτσά, Διονύση Πετρουτσόπουλο, Μέμη Σπυράτου. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com