Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κίνα μία υπόθεση δολοφονίας με πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου δημοσιογράφου στο BBC, η αστυνομία της Κίνας γνώριζε ότι η δολοφονία συνδεόταν με τη σύζυγο του Μπο Σιλάι, Γκου Καϊλάι, η οποία θεωρείται ύποπτη για την υπόθεση. Η αστυνομία δέχεται επικρίσεις ότι συγκάλυψε την υπόθεση...

Η υπόθεση θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα: μια δολοφονία, παιχνίδια εξουσίας, ένα σκάνδαλο διαφθοράς, μια ισχυρή και επικίνδυνη γυναίκα είναι μερικά από τα συστατικά της.

Η Γκου Καϊλάι και ο οικιακός βοηθός της, Ζανγκ Σιαοτζούν, κατηγορούνται για προμελετημένη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία, Νιλ Χέιγουντ, ο θάνατος του οποίου, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αποδοθεί αρχικά σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, έκαναν έκκληση στην κινεζική ηγεσία για διερεύνηση της υπόθεσης. Σε αυτήν το Πεκίνο απάντησε με δέσμευσή του να διερευνήσει σε βάθος το σκάνδαλο.

Η Γκου και ο γιος της, Μπο Γκουαγκούα, διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Χέιγουντ μέχρις ότου «ήρθαν σε σύγκρουση λόγω οικονομικών διαφορών».

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών «Times», ο Βρετανός σύμβουλος επιχειρήσεων διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη Γκου Καϊλάι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ, αλλά σε δηλητηρίαση.

Όταν οι Αρχές της Κίνας συνειδητοποίησαν την εμπλοκή στο σκάνδαλο του Μπο Σιλάι, του χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του στενού πυρήνα της κινεζικής ηγεσίας το επόμενο φθινόπωρο, πανικοβλήθηκαν.

Τρεις από τους ερευνητές ζήτησαν να παραιτηθούν, φοβούμενοι ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την υπόθεση.

Τότε ήταν που με την υπόθεση συνδέθηκε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Γουάνγκ Λι Τζουν.

Τον Ιανουάριο ο Γουάνγκ ενημέρωσε τον Μπο Σιλάι για την υπόθεση. Απολύθηκε και στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο σε αμερικανικό προξενείο, κουβαλώντας μαζί του κασέτες από υποκλοπές, που ρίχνουν φως στα άδυτα των αδύτων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι προκειμένου να κρατήσει την υπόθεση μυστική, ο Μπο Σιλάι έβαλε να συλλάβουν και να βασανίσουν επτά από τους συνεργάτες του Γουάνγκ Λι Τζουν, δύο από αυτούς «μέχρι θανάτου», σύμφωνα με έγγραφο που διαθέτει ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας.

Ο Μπο Σιλάι απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας του σκανδάλου, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είχε σχέση και με τις νεομαοϊκές του θέσεις.

Η απομάκρυνσή του θα έχει επιπτώσεις και στη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγετικής γενιάς στο Πεκίνο το φθινόπωρο, σε μία πολιτική μετάβαση που συνοδεύεται από σφοδρές διαμάχες στους διαδρόμους για τις θέσεις-κλειδιά στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας.

Το σκάνδαλο Μπο φαίνεται πως αγγίζει τους «υπέροχους 9» της Μόνιμης Επιτροπής του Πολίτμπιρο. Εκτός από τον ίδιο και τη σύζυγό του, ένα σκάνδαλο διαφθοράς έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τον 72χρονο Τσου Γιονγκάνγκ, μέντορα του Μπο Σιλάι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής.

Ο Τσου επισήμως εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ανεπίσημα δεν αποκλείεται να πληρώνει την στήριξή του στο πρόσωπο του Μπο Σιλάι, καθώς ήταν ο μόνος που είχε διαφωνήσει με την καθαίρεση του Κινέζου πολιτικού. Τώρα προσπαθεί να σώσει τη θέση του, ζητώντας μεταμελημένος συγγνώμη από τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com