Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

«ΕΡΙΞΑΝ» ΤΑ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

Καθολικό «μπλακάουτ» σημειώθηκε στους ιστότοπους της Αλ Κάιντα, οι οποίοι βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και 12 ημέρες. Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο κυβερνοεπίθεση εναντίον των ηλεκτρονικών διαύλων που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση για τον συντονισμό των ενεργειών της, για την οποία κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη...

«Όλοι οι ιστότοποι (της Αλ Κάιντα) τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Άαρον Ζέλιν, ερευνητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράνταις.

Το ηλεκτρονικό «μπλακάουτ» οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι εναντίον της Αλ Κάιντα.

Μετά την επίθεση, διακόπηκε η λειτουργία των κυριότερων ιστότοπων της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των σάιτ al-Fida και Shamukh al-Islam, τα οποία λειτουργούν ως «κόμβοι», προσφέροντας πρόσβαση - μέσω συνδέσμων - σε όλες τις σχετικές με την οργάνωση διαδικτυακές τοποθεσίες (σάιτ, φόρουμ κ.λπ.).

«Τα φόρουμ αυτά πιστοποιούν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων που αναρτά η Αλ Κάιντα, ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικά. Οι οπαδοί (της οργάνωσης) τα επισκέπτονται τακτικά, διότι ξέρουν ότι είναι τα μόνα μέρη στα οποία μπορούν να δουν τα μηνύματα της Αλ Κάιντα», εξήγησε ο κ. Ζέλιν.

Ένας από τους δύο βασικούς ιστότοπους της οργάνωσης, ο Shamukh al-Islam, επανεμφανίστηκε στον Παγκόσμιο Ιστό την Δευτέρα, αλλά το περιεχόμενο το οποίο φιλοξενούσε είχε αφαιρεθεί. Μόνον ένας δευτερεύων ιστότοπος της Αλ Κάιντα, ο Ansar al-Mujahideen, επαναλειτούργησε πλήρως τρεις ημέρες μετά την κυβερνοεπίθεση.

Ποιος έκανε την επίθεση;

Μέχρι στιγμής, ουδείς (κυβέρνηση, οργάνωση ή ιδιώτης) έχει αναλάβει την ευθύνη για το ηλεκτρονικό «μπλακάουτ», το οποίο οφείλεται πιθανότατα σε συντονισμένη κυβερνοεπίθεση, όπως δήλωσαν αναλυτές του Διαδικτύου και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην εκδοχή της επίθεσης συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα ανέκαθεν αναρτούσε προειδοποιητικά μηνύματα όταν επρόκειτο να θέσει τους ιστότοπούς της εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης ή τεχνικής βλάβης.

Το ψηφιακό σαμποτάζ θα μπορούσε να έχει γίνει από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ακόμη και από ιδιώτες χάκερ, υποστήριξε ο Τζέιμς Λιούις, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Δημόσιας Πολιτικής στο αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ψηφιακή «παρακμή»

Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι οι ιστότοποι της Αλ Κάιντα βρίσκονται εκτός λειτουργίας επί σχεδόν μισό μήνα, υποδηλώνει ότι η οργάνωση αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση και έχει χάσει την διαδικτυακή «δύναμη» που κάποτε είχε.

«Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να επαναφέρουν αμέσως σε λειτουργία τους ιστότοπούς τους δεν είναι καλό σημάδι γι’ αυτούς. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι παρακμής», υποστήριξε ο κ. Λιούις.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάιντα «αφοπλίζεται» σταδιακά σε όλα τα επίπεδα.

Η κίνηση στους ιστότοπούς της έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο Άαρον Ζέλιν, ενώ ο αριθμός των φόρουμ της έχει μειωθεί από 13 που ήταν το 2008 σε επτά σήμερα.

Η τελευταία φορά που οι ιστότοποι της Αλ Κάιντα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση ήταν τον Ιούνιο του 2010, όταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία ενός online περιοδικού από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, σύμφωνα με τον κ. Ζέλιν.

Online παρακολούθηση

Παρά το γεγονός ότι οι ιστότοποι της οργάνωσης χρησιμοποιούνται για «παρακίνηση σε εγκληματικές πράξεις» και για την διάδοση του εξτρεμισμού, αποτελούν παράλληλα «εργαλείο» συλλογής πληροφοριών για τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν τις ψηφιακές κινήσεις των μελών της Αλ Κάιντα.

«Διεξάγεται μια συζήτηση για το εάν είναι καλύτερο να εκμεταλλευτούν (οι υπηρεσίες) τους ιστότοπους (της Αλ Κάιντα) ή αντίθετα να τους εξουδετερώσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η λειτουργία ενός από τους ιστότοπους αποκαταστάθηκε, θα μπορούσε να οδηγήσει όλους τους τζιχαντιστές στο σάιτ αυτό και να καταστήσει πιο εύκολη την παρακολούθησή τους», εκτιμά ο Τζέιμς Λιούις. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com