Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΨΕΙ ΟΙ ΝΑΖΙ

Ένας πίνακας 474 ετών που είχε κλαπεί από τους ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στους κληρονόμους του ιταλοεβραίου ιδιοκτήτη του...

Ο πίνακας του Τζιρόλαμο ντε Ρομάνι με τίτλο «Christ Carrying the Cross Dragged By A Rascal» δείχνει τον Χριστό να κουβαλά τον σταυρό και ήταν ένα από τα 70 έργα τέχνης που έκλεψαν ναζί από τη συλλογή του Φεντερίκο Τζεντίλι ντι Τζουζέπε.

Τον πίνακα είχε δανείσει πινακοθήκη του Μιλάνου σε μουσείο στη Φλόριντα. Η ιταλική πινακοθήκη είχε αγοράσει το έργο τέχνης το 1998.

Υπάλληλος στον οίκο δημοπρασιών Christie's ενημέρωσε ερευνητές της Interpol ότι ο πίνακας μπορεί να έχει κλαπεί και τον Νοέμβριο ο πίνακας κατασχέθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Σούζαν ΜακΚόρμικ ειδική πράκτορας του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε: «Εβδομήντα χρόνια είναι πολύς καιρός. Αλλά δείχνει ότι δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις το λάθος, σωστό».

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα πέθανε από φυσικά αίτια το 1940. Η συλλογή του πουλήθηκε από την κυβέρνηση Βισί το 1941.

Το 1997 τα εγγόνια του Τζεντίλι κατέθεσαν δικαστικό αίτημα να πάρουν πίσω τη συλλογή του παππού τους. Μερικά χρόνια αργότερα, το Μουσείο του Λούβρου τούς επέστρεψε πέντε πίνακες που ανήκαν στον Τζεντίλι.

Οι κληρονόμοι του συλλέκτη σκοπεύουν τώρα να πουλήσουν τον πίνακα.

«Αν μιλούσαμε για ένα κέικ θα ήταν εύκολο να το κόψουμε σε έξι κομμάτια» δήλωσε ο Λάιονελ Σάλεμ, ένας από τους κληρονόμους. «Αλλά για πίνακα είναι πιο δύσκολο» πρόσθεσε. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com