Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Την αμφιλεγόμενη συμφωνία που προβλέπει να φυλάσσονται και να επεξεργάζονται από τις αμερικάνικες υπηρεσίες τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων επιβατών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ενέκρινε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων επιβατών θα έχει επταετή ισχύ, ύστερα από τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -409 ψήφοι υπέρ, 226 κατά, 33 αποχές- να την εγκρίνει.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί επισήμως μέχρι τις 26 Απριλίου 2012 απ' όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενα, οι ευρωβουλευτές, δεν ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο ζητούνταν να τεθεί η νομιμότητα της εν λόγω συμφωνίας υπό την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ενδεικτική του διχασμού που υπήρξε μεταξύ των ευρωβουλευτών, για την υπερψήφιση ή καταψήφιση της σχετικής συμφωνίας (προϊόν 9ετούς διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωκοινοβουλίου), είναι η δήλωση της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης, Ολλανδής ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων Σοφί ιντ Βέλντ, η οποία και απέσυρε το όνομα της από την έκθεση.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αντανακλά τις συστάσεις που έκανα. Γι 'αυτό και επιλέγω να αποστασιοποιηθώ από αυτή. Προς μεγάλη μου απογοήτευση μετά από 9 χρόνια διαπραγματεύσεων με τους στενότατους φίλους και συμμάχους μας, τις ΗΠΑ, καταλήξαμε σε συμφωνία με περιορισμένη υποστήριξη από ένα διχασμένο Κοινοβούλιο».

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι αμερικανικές αρχές θα διατηρούν τους φακέλους με τα ονόματα και τα δεδομένα των επιβατών (PNR)) σε ενεργή βάση δεδομένων για πέντε έτη. Μετά τους πρώτους έξι μήνες της περιόδου αυτής οι φάκελοι θα «αποπροσωποποιούνται», πράγμα που σημαίνει πως δεδομένα που αφορούν το όνομα του επιβάτη και τα στοιχεία επικοινωνίας του θα πρέπει να κωδικοποιούνται.

Όπως ορίζει η συμφωνία, μετά την παρέλευση της πενταετίας τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε «αδρανή βάση δεδομένων» για περίοδο δέκα ετών, για την διεξαγωγή πρόσθετων ελέγχων, από ολιγάριθμο, εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέλευση των δέκα ετών, τα δεδομένα που διατηρήθηκαν θα καθίστανται πλήρως ανώνυμα με τη διαγραφή όλων των σχετικών στοιχείων, αλλά θα διατηρούνται, σε ενεργή βάση δεδομένων, έως ότου η έρευνα τεθεί στο αρχείο, στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ υπεραμύνθηκε της ανάγκης υπερψήφισης της σχετικής έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα PNR θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων.

Η διατύπωση περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, με την διευκρίνιση ότι ως σοβαρά εγκλήματα ορίζονται, υπό το αμερικανικό δίκαιο, τα εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών καθώς και ότι τα δεδομένα PNR μπορούν να χρησιμοποιούνται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία για «την ταυτοποίηση προσώπων που μπορούν να υποβληθούν σε αυστηρότερες ανακρίσεις ή εξετάσεις».

Παρά τις αντιρρήσεις μεγάλης μερίδας ευρωβουλευτών, η συμφωνία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ προβλέπεται σαφέστατα σ' αυτήν ότι, θα μπορούν να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τις αμερικάνικες υπηρεσίες, ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή δεδομένα που αφορούν την υγεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό προσώπου.

Τέτοια δεδομένα, αναφέρεται στην συμφωνία, θα πρέπει να διαγράφονται οριστικά μέσα σ' ένα μήνα αλλά, θα μπορούν να διατηρηθούν, για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το αμερικάνικο δίκαιο όταν κριθεί ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η συμφωνία τέλος προβλέπει ότι, σε περίπτωση κατάχρησης, το πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία και χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν συνάδει με τη συμφωνία μπορεί να ασκήσει προσφυγή, αλλά με βάση το αμερικάνικο δίκαιο, όχι το ευρωπαϊκό.

«Χειροκροτούν» οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στην ΕΕ, «χειροκρότησαν» το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» στη συστηματική διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών.

«Οι ΗΠΑ χειροκροτούν την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας" ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ΕΕ που θα επιτρέψει να υπάρξει εγγύηση "της ασφάλειας των ταξιδιωτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρεσβευτή Ουίλιαμ Κέναρντ.

Η διαβίβαση των δεδομένων «βοήθησε σε σχεδόν όλες τις μεγάλες αμερικανικές έρευνες για την τρομοκρατία στη διάρκεια των τελευταίων ετών», ώστε να συλληφθούν οι αυτουργοί επιθέσεων, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com