Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ... ΟΙ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ

Θαλασσοπόροι και μάλιστα στις ελληνικές θάλασσες ήταν οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι σε νέα επιστημονική τους μελέτη υποστηρίζουν ότι είχαν αναπτύξει στη Μεσόγειο μια ναυτική παράδοση δεκάδων χιλιάδων ετών πολύ πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) κάνουν την εμφάνισή τους και ανοιχτούν στις θάλασσες...

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Πάτρας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Φερεντίνο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό «Journal of Archaeological Science», εκτιμούν, σύμφωνα με το «New Scientist», ότι οι Νεάντερταλ ζούσαν πέριξ της Μεσογείου πριν από 300.000 χρόνια και κάποια στιγμή άρχισαν να τη διασχίζουν με τα αγνώστου είδους πλεούμενα τους. Στη μελέτη, συμμετείχαν οι ερευνητές Μαρία Γκιώνη, Μαρία Γεραγά και Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Ευρήματα από Νεάντερταλ έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία στην ενδοχώρα της Ελλάδας, καθώς επίσης σε διάφορα νησιά, ιδίως του Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά). Αυτό σημαίνει είτε ότι κάποτε αυτά τα νησιά ήταν συνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα, είτε οι Νεάντερταλ είχαν βρει κάποιο τρόπο να τα προσεγγίζουν.

Ο κ. Φερεντίνος πιστεύει ότι συνέβη το δεύτερο, δηλαδή οι Νεάντερταλ έφθασαν μάλλον με κάποιο πρωτόγονο πλοιάριο ή άλλο πλεούμενο, καθώς τα νησιά του Ιονίου (πλην της Λευκάδας) ήσαν αποκομμένα από την ενδοχώρα, τουλάχιστον την εποχή που χρονολογούνται τα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν στο έδαφός τους. Τα ταξίδια αυτά εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα πριν από 110.000 έως 35.000 χρόνια, στη διάρκεια της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου.

Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, πριν από 100.000 χρόνια το επίπεδο της Μεσογείου ήταν 120 μέτρα χαμηλότερο από ό,τι σήμερα, γιατί δεν είχαν ακόμα λιώσει οι παγετώνες για να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας. Έτσι, εκτιμάται ότι το μέσο βάθος της θάλασσας γύρω από τα νησιά του Ιονίου πρέπει να ήταν γύρω στα 180 μέτρα, αφού σήμερα είναι περίπου 300 μέτρα. Το θαλασσινό ταξίδι από την ηπειρωτική Ελλάδα θα ήταν της τάξης των πέντε έως 12 χιλιομέτρων ή ίσως να ήταν και μικρότερο.

Το 2008, ο Τόμας Στράσερ του αμερικανικού Κολλεγίου «Πρόβιντενς» του Ρόουντ Αϊλαντ βρήκε παρόμοια λίθινα εργαλεία στην Κρήτη, που χρονολογούνται, όπως υποστηρίζει, προ 130.000 ετών. Με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι νησί εδώ και περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια και η απόσταση από την κοντινότερη στεριά είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα, δεν αποκλείεται οι Νεάντερταλ να ήσαν πολύ πιο τολμηροί θαλασσοπόροι σε σχέση με τα ταξίδια τους στο Ιόνιο. Ο Στράσερ υποστηρίζει και αυτός ότι οι Νεάντερταλ είχαν αναπτύξει ναυτική παράδοση πολύ πριν τους σύγχρονους ανθρώπους, τουλάχιστον στην Μεσόγειο.

Στον αντίποδα, ο Πολ Πετίτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ανήκει στην ομάδα των επιστημόνων που πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό οι Νεάντερταλ να ταξίδευαν κολυμπώντας κι επίσης αμφιβάλλουν για την χρονολόγηση των ευρημάτων στα νησιά. Ωστόσο, λίθινα εργαλεία, ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών έχουν βρεθεί στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας και αποτελούν ένδειξη ότι, πολύ πριν τους Νεάντερταλ, κάποιος άλλος πρόγονος του ανθρώπου, ο homo erectus μπορεί να διέσχιζε τις θάλασσες. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com