Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΟΟΣΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν έχει περάσει ακόμη, παρά την ηρεμία που επικρατεί στις αγορές φέτος, δηλώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες ενώ τα επίπεδα χρέους συνεχώς αυξάνονται και οι οικονομικοί στόχοι απέχουν πολύ από το να θεωρούνται εξασφαλισμένοι...

Καθώς η ευρωζώνη οδηγείται στη δεύτερη καθοδική της φάση εντός τριών ετών, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ευρωζώνη των «17» χρειάζεται τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς δεν υπάρχει καθόλου χώρος για εφησυχασμό.

«Η εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια χρέη της ευρωζώνης είναι εύθραυστη», αναφέρει στην έκθεση του ο οργανισμός και καταλήγει: «Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι αβέβαιες και εξαρτώνται πάρα πολύ από την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους».

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% το 2012

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ανάπτυξη 0,2% στην ευρωζώνη το 2012. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν συρρίκνωση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τείχος προστασίας της κατά της κρίσης του χρέους με τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της, που υπολογίζονται σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

«Για να εκτονωθούν οι εντάσεις στις αγορές, οι χρηματοδοτήσεις (του τείχους προστασίας) πρέπει να είναι επαρκείς για να μπορέσει να αντέξει σε κάθε μελλοντική ζήτηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, προσωρινό) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, να μπορούν «να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης (δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ως το 2014) και τις συμβολές στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Η ιδέα είναι να πεισθούν οι αγορές, «έστω κι αν δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ποτέ χρηματοδοτήσεις τέτοιας έκτασης», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος είχε καλέσει πρόσφατα την ευρωζώνη «να οικοδομήσει τη μητέρα όλων των τειχών προστασίας» για να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της κρίσης του χρέους. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com