Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ο Πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι δύο άντρες συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου, αλλά από το επόμενο έτος...

Το τηλεφώνημα έγινε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, στην οποία απειλούσε με παραίτηση για την κριτική που δέχεται για την απόφαση να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νόμου.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να λυθεί το πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων από τον προϋπολογισμό του 2012.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.

Ο κ. Καψής ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των πανεπιστημίων έγινε η μόνη εξαίρεση από τον προϋπολογισμό του 2012 να μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα ΑΕΙ.

«Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» αναφέρει στην δήλωση του ο κ. Μπαμπινιώτης, υπονοώντας ότι εάν δεν τον αφήσουν να χειριστεί τα θέματα της αρμοδιότητας του χωρίς παρεμβάσεις, θα παραιτηθεί.

«Ο σημερινός υπουργός Παιδείας, σε σχέση με τα ΑΕΙ, καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την οποία σε κανένα από τα είκοσι τέσσερα (24) πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης. Μόνο σε επτά (7) από τα δεκαέξι (16) ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο. Τελικά, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται» αναφέρεται στην δήλωση του κ. Μπαμπινιώτη.

«Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου, πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη. Ένας τέτοιος διάλογος όμως για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν δοθεί με υπουργικές αποφάσεις (κατά «παρέκκλιση» του νέου νόμου μέχρι την 6η Μαρτίου 2012) τρία δωδεκατημόρια, δηλ. 24% του προϋπολογισμού. Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι χώροι πνευματικής και επιστημονικής εργασίας ξέρουν καλά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία όποιας μορφής κι απ' όπου κι αν προέρχεται» συνεχίζει στη δήλωση του.

«Η νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα. Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακές αρχές, αν τις εμπιστευθούμε, αν διαλεχθούμε μαζί τους και δι' αυτών με την πανεπιστημιακή κοινότητα μπορούν να επωμισθούν τις ευθύνες που τους ανήκουν για την εφαρμογή τού πανεπιστημιακού νόμου», αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης.

«Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια».

Στο πλευρό Μπαμπινιώτη οι πρυτάνεις

Η σύνοδος των πρυτάνεων θορυβημένη από το ενδεχόμενο να ματαιωθεί ο διάλογος που ήδη έχει αρχίσει εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Τα Πανεπιστήμια της χώρας, με συνέπεια στις θέσεις τους, προσέρχονται στον διάλογο που έχει ξεκινήσει το υπουργείο, με γνώμονα την προστασία και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η σύνοδος των πρυτάνεων χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες:

» (α) Αναμένεται να ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ, που είχε εκβιαστικά παγώσει για αρκετούς μήνες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, καθώς και το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο τους.

» (β) Αναμένεται να εξεταστεί η πρόσθετη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που προέκυψαν από ενέργειες τρίτων, που σε πλήρη γνώση του PSI, ακόμα και το Δεκέμβριο του 2011, επέτρεπαν να μετατρέπεται η περιουσία των ΑΕΙ σε ομόλογα του Δημοσίου, εξανεμίζοντας τους βασικούς πόρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων (λειτουργικές ανάγκες, μισθοδοσία προσωπικού, σίτιση φοιτητών, συντήρηση υποδομών).

» (γ) Συγκροτήθηκε μεικτή επιτροπή, που σύντομα θα υποβάλει προτάσεις, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του Νόμου 4009/2011 για ορισμένες από τις οποίες, ως γνωστόν, σύσσωμα τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

» Τα ανωτέρω εκτιμούμε ότι δεν συνιστούν τίποτα άλλο, παρά βασικές ενέργειες και αποφάσεις ενός Υπουργείου, που φαίνεται να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας.

» Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι τα Πανεπιστήμια εκπαιδεύουν νέους επιστήμονες, αναδεικνύουν νέους ερευνητές και παράγουν σημαντικό έργο για άμεση αξιοποίησή του από την Πολιτεία. Παράλληλα, τα Πανεπιστήμια συνιστούν ορισμένους από τους ελάχιστους φορείς σήμερα στην Ελλάδα, που μέσα σε ακραίες συνθήκες ύφεσης, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, κυρίως μέσω των επιτυχιών που έχουν σε ανταγωνιστικά προγράμματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αλλά και άλλων Διεθνών Ερευνητικών φορέων, όπως και σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

» Η ακραία στάση της προηγούμενης ηγεσίας, με τη διακοπή κάθε διαλόγου και επικοινωνίας εδώ και ένα χρόνο, με τη συστηματική δυσφήμιση και με τη μη αξιοποίηση του παραγόμενου έργου των Πανεπιστημίων, δεν δύναται να εκτιμηθεί ότι αποτελεί προσφορά, ιδιαίτερα στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η χώρα». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com