Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ FACEBOOK

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να προχωρήσει στην είσοδό της στο χρηματιστήριο ακόμα και την Τετάρτη -το ντεμπούτο της είναι η πλέον πολυσυζητημένη δημόσια προσφορά στη διαδικτυακή αγορά μετά τη Google το 2004...

Το πρωί της Τετάρτης το Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θέλει να συγκεντρώσει 5 δισ. δολάρια, ποσό όμως που ενδέχεται τελικά να αυξηθεί. Προηγούμενες φήμες στη Washington Post ήθελαν την εταιρεία να στοχεύει στα 10 δισ., ποσό που θα αποτιμούσε τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 75 με 100 δισ. δολάρια, πάνω από την κεφαλαιοποίηση της Disney (70 δισ.) και της General Motors (38 δισ.) αλλά κάτω από τη Microsoft (248) τη Google (187) και την Apple (422 δισ.).

Τα έγγραφα που θα υποβάλλει το Facebook στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα αποκαλύψουν τώρα όχι μόνο το ποσό που σκοπεύει να συγκεντρώσει η εταιρεία, αλλά και το τι θα κάνει με τα χρήματα, ποιες είναι οι οικονομικές της επιδόσεις και ποιες οι προοπτικές της για ανάπτυξη στο μέλλον.

«Αυτό που περιμένω, όσον αφορά τη ζήτηση για αυτή τη μετοχή, είναι απλά πανδαιμόνιο» σχολίασε ο Σκοτ Σουίτ της συμβουλευτικής εταιρείας IPO Boutique.

Μανιφέστο

Ο Σουίτ δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «η Ουόλ Στριτ μάλλον δεν θα ήθελε να εξοργίσει τους χρήστες του Facebook».

Πράγματι, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ζάκερμπεργκ θα ακολουθήσει το παράδειγμα και άλλων διαδικτυακών εταιρειών για να δείξει την εκτίμηση και το σεβασμό του στην τεράστια βάση των χρηστών της υπηρεσίας του, που ξεπερνούν πλέον τα 600 εκατομμύρια.

Η Google, για παράδειγμα, είχε εκδώσει ένα προσπέκτους για τη δημόσια προσφορά της το 2004, στο οποίο ενημέρωνε τους επενδυτές ότι θα πορευόταν ως δημόσια εταιρεία με το μότο «Ου βλάψεις» («Don't be evil»).

Πιο πρόσφατα, στη δημόσια προσφορά της Groupon, της μεγάλης εταιρείας διαδικτυακών ηλεκτρονικών κουπονιών, ο 30χρονος ιδρυτής της, Άντριου Μέισον, τόνιζε σε επιστολή του: «Είμαστε ασυνήθιστοι και έτσι μας αρέσει [...] Η ζωή είναι υπερβολικά σύντομη για να είμαστε μια βαρετή εταιρεία».

«Ισότητα» στις μετοχές

Στις περισσότερες περιπτώσεις που μια εταιρεία μπαίνει στο χρηματιστήριο, οι περισσότερες μετοχές καταλήγουν σε θεσμικούς επενδυτές και πολύ λιγότερες είναι διαθέσιμες στους μικροεπενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press, το Facebook είναι πιθανό να ακολουθήσει και εδώ το παράδειγμα της Google, η οποία ήθελε τις μετοχές της να είναι διαθέσιμες για όλους, και προχώρησε στην ανορθόδοξη τακτική να διαθέσει τις πρώτες μετοχές μέσω πλειστηριασμού.

Ο ανορθόδοξος Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναμένεται επίσης να διατηρήσει τον έλεγχο της της πώλησης των μετοχών, αντί να παραδώσει τα ηνία στις επενδυτικές τράπεζες που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg, το Facebook επέλεξε τελικά γι΄αυτό το ρόλο τη Morgan Stanley, αν και στη διαδικασία θα βοηθήσουν επίσης η JPMorgan, η Goldman Sachs, η Barclays και η Bank of America.

Τα συνολικά έσοδά τους από τη δημόσια προσφορά του Facebook μπορεί να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com