Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΣΑΝΖ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας εναντίον της απόφασης του Φεβρουαρίου του 2011 να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα...

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ, 40 ετών, είχε γίνει παγκόσμια γνωστός κι είχε εξοργίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2010, όταν ο WikiLeaks είχε δώσει στην δημοσιότητα απόρρητο βίντεο από την δράση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε όμως ο ιστότοπος δεν έχει δημοσιεύσει κανένα τόσο σημαντικό έγγραφο και ο WikiLeaks έπαψε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα, ενώ οι μεγάλες εταιρίες πιστωτικών καρτών αρνούνται να επεξεργαστούν δωρεές προς αυτόν. Η υπόθεση της δίωξης του Ασάνζ είναι άλλος ένας λόγος που η δημοσιότητα για τον ιστότοπο έχει υποχωρήσει.

Ο Ασάνζ είχε συλληφθεί στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2010 λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές αφού δύο πρώην εθελόντριες του WikiLeaks τον κατηγόρησαν για σεξουαλική επίθεση.

Οι συνήγοροι του Ασάνζ υποστηρίζουν πως το ένταλμα είναι άκυρο διότι εκδόθηκε από εισαγγελία και όχι από δικαστή ή δικαστήριο. Δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί.

Εάν η έφεση απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο 40χρονος μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είναι ασαφές εάν αυτό θα εμπόδιζε την διαδικασία έκδοσής του στη Σουηδία από τις βρετανικές αρχές.

Ο Ασάνζ πήγε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από μια ομάδα δικηγόρων, ενώ υποστηρικτές του τον επευφημούσαν και τραγουδούσαν το I Shall Be Released του Μπομπ Ντίλαν.

Η υπόθεση σε βάρος του, που ο ίδιος λέει ότι είναι κατασκευασμένη για να δυσφημιστεί, διαρκεί από τον Δεκέμβριο του 2010. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com