Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ESM

Τα μέλη της ευρωζώνης υπέγραψαν την Πέμπτη τη συνθήκη που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός θα τέθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν αρχικά...

Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο του Μηχανισμού ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια με δανεισμό από τις αγορές.

Πέραν των προγραμμάτων στήριξης σε μέλη της Ευρωζώνης -με την υπογραφή Μνημονίων μακροοικονομικής προσαρμογής, κατά το ιρλανδικό και πορτογαλικό προηγούμενο- ο ESM θα έχει επίσης στο οπλοστάσιό του τη χορήγηση «προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής».

Στη Συνθήκη ορίζεται επίσης ρητά πως ο ESM μπορεί να παράσχει δάνεια σε κράτος της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Ο μηχανισμός θα μπορεί επίσης να επεμβαίνει απευθείας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων αλλά και στη δευτερογενή αγορά με σκοπό την «αντιμετώπιση κινδύνων μετάδοσης», στην περίπτωση που σχετική ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαπιστώνει «έκτακτες συνθήκες» στην αγορά.

Όσον αφορά το ζήτημα της πιστοληπτικής αξιολόγησης του μηχανισμού, η Συνθήκη σημειώνει ότι η διοίκησή του θα πρέπει να εφαρμόζει «συνετή επενδυτική πολιτική για να εξασφαλίσει την υψηλότερη αξιολόγηση τη ςπιστοληπτικής του ικανότητας».

Ο μηχανισμός θα διαθέτει επίσης αποθεματικό κεφάλαιο προς επένδυση, τροφοδοτούμενο από τα καθαρά έσοδα του μηχανισμού από τις δραστηριότητες του ESM και τα έσοδά του από τις οικονομικές κυρώσεις στα μέλη του στο πλαίσιο της εποπτείας και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com