Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα, οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου μετά τη σύσκεψη...

Η σύσκεψη, που διήρκησε πέντε ώρες, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.30. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

- Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.

- Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

- Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

- Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αντ. Σαμαράς: Μας ζητούν περισσότερη ύφεση

Το κλίμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος «παλεύει και θα παλεύει με κάθε τρόπο για να το αποτρέψει».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ταμείων», καθώς επίσης και να μην περάσει τελικά στα τιμολόγια του ρεύματος η αύξηση του 11,5%. Από τη Συγγρού διαρρέεται πάντως ότι «ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός».

Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού έχει «κλείσει» εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου δεν ετέθη τέτοιο θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού δεν επιμένει επ' αυτού η τρόικα. «Πώς έσωσε ο κ. Σαμαράς, κάτι που δεν ετέθη;», σημείωναν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας τις διαρροές συνεργατών του προέδρου της ΝΔ.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν θα συμβάλω στην εξαθλίωση

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος «δεν θα συμβάλει στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση λόγω της φτώχειας που θα συντρίψει όλη την Ευρώπη», δήλωση που ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση ότι δεν επήλθε συμφωνία των αρχηγών με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συγκάλεσε σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στην κυβέρνηση, εκτάκτως στις 10:30 με αντικείμενο τις προτάσεις της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την άρνησή του να δώσει «εν λευκώ συναίνεση». Κατά τις ίδιες πηγές, τα τρία τέταρτα του συνολικού χρόνου της συνάντησής τους, οι αρχηγοί επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα. Όπως ανέφεραν επίσης οι παράγοντες του κόμματος, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα «αποτυχημένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», ενώ ζήτησε ανασχηματισμό, μόλις ολοκληρωθεί το PSI.

Έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους η έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών και άλλων κορυφαίων στελεχών του κινήματος.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, η συνεδρίαση συγκλήθηκε καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου επιφυλάχτηκε να διαβουλευτεί με τα στελέχη του κόμματος, πριν δώσει την οριστική του απάντηση στο πακέτο των απαιτήσεων της τρόικας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλεγλίτη, τα δύο κεφάλαια στα οποία ο κ. Παπανδρέου εκφράζει επιφυλάξεις αφορούν στα εργασιακά και τον τρόπο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Πάγιες θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι άλλωστε είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές, να μην κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Παρόντες στη συνεδρίαση είναι μεταξύ άλλων, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται πάντως μέχρι την ύστατη ώρα, σε αναζήτηση «χρυσής τομής» για το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, το οποίο παραμένει το βασικό «αγκάθι» στις συζητήσεις. Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της τρόικας προσήλθαν στις 22.00 και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν νέα συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι μία ακόμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς Οικονομίας Ευ. Βενιζέλο και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, στο πλαίσιο της οποίας διεφάνη ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια), ενώ απαιτούν συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Αμυνα.

Πιέσεις Γιούνκερ και Βερολίνου προς την Αθήνα

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από τη χώρα μας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισείουν μάλιστα τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο εάν οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι πιστωτές, δεν πάνε καλά.

«Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα» αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε μάλιστα την Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα στοιχεία διαφθοράς, που όπως είπε, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα.

Πιέσεις όμως ασκούνται και από το Βερολίνο. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε ότι από την Ελλάδα έρχονται συχνά διακηρύξεις καλής θέλησης, ωστόσο τώρα - όπως και πριν - λίγες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί. Διαμήνυσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει «ότι υπάρχει κάποια στιγμή που και η υπομονή εξαντλείται». Το δεύτερο πακέτο στήριξης θα εγκριθεί μόνον όταν η Αθήνα αποδείξει «απόλυτη σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Ενδεικτικά είναι ακόμη τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild am Sonntag [Βλέπε άρθρο] , σύμφωνα με τα οποία, οκτώ στους δέκα Γερμανούς διαφωνούν με την αποδέσμευση του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεντρώσεις ΚΚΕ κατά της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει τη Δευτέρα στις 18:00 στην Ομόνοια και στο αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απορρίπτει «τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας» που, όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, «φέρνουν μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ευρωλυκοσυμμαχία τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης

«Στήνουν σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και επικίνδυνου αδιεξόδου με την τρόικα, για να χρυσώσουν το «χάπι» των άγριων μέτρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι επί της ουσίας έχουν συμφωνήσει και απομένει, όπως είπε, μόνο η «συσκευασία».

Δημοκρατική Συμμαχία: «Όχι» σε νέες οριζόντιες περικοπές

Κριτική στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, κατηγορώντας τα ότι συμφώνησαν «για την ουσία του νέου προγράμματος που προτείνει η τρόικα, χωρίς να καταθέσουν εναλλακτικές αντιπροτάσεις.

«Αντί πλέον με δηλώσεις τους να παραπλανούν τον κόσμο και να νοιάζονται πως θα περάσουν τη συμφωνία τους στα κομματικά ακροατήρια, ελπίζουμε έστω και τώρα να ρίξουν το βάρος τους στην προώθηση γενναίων και ταχύτατων διαρθρωτικών αλλαγών», δήλωσε ο κ. Ζαφειριάδης με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επανέλαβε παράλληλα την αντίθεση του κόμματος σε νέες οριζόντιες περικοπές «που θα επιβληθούν επί δικαίων και αδίκων και θα μεταφέρουν και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com