Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΚΡΗΞΗΣ ΟΡΓΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ξεχειλίζει η οργή στο Αφγανιστάν για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ. «Θάνατος στην Αμερική» φωνάζουν για τρίτη ημέρα οι διαδηλωτές καίγοντας τη σημαία των ΗΠΑ.....

Η κατάσταση παίρνει επικίνδυνη τροπή με έναν Αφγανό στρατιώτη να σκοτώνει δύο Αμερικανούς της διεθνούς δύναμης σε ΝΑΤΟϊκή βάση, λίγες ώρες μετά το κάλεσμα των Ταλιμπάν προς τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να στρέψουν τα όπλα τους κατά των ξένων δυνάμεων. «Ειλικρινή συγγνώμη» για το περιστατικό με το Κοράνι ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα σε επιστολή του προς τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος επιχειρεί επίσης να ρίξει τους τόνους.

Οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στο Αφγανιστάν. «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στον Ομπάμα» φωνάζουν τα πλήθη που επιτίθενται με πέτρες κατά στρατιωτών και πυρπολούν αμερικανικές σημαίες.

Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί των σημερινών διαδηλώσεων, περιλαμβανομένων των δύο στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες στις συγκεντρώσεις, ενώ υπήρξαν πληροφορίες πως ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι Ταλιμπάν καλούν τους Αφγανούς στρατιώτες να στρέψουν τα όπλα τους σε όλους τους «ξένους άπιστους εισβολείς» ως αντίποινα για τη βεβήλωση του Κορανίου. Η αρχή έγινε στην ανατολική Ναντγκαρχάρ όταν Αφγανός στρατιώτης πυροβόλησε Αμερικανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο εξ αυτών πριν διαφύγει. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το περιστατικό, αρνούμενο όμως να σχολιάσει εάν το επεισόδιο συνδέεται με τις διαδηλώσεις.

Εν μέσω της κλιμάκωσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες σε επιστολή που απέστειλε στον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, όπως ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία.

«Επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινά τη λύπη μου για τα συμβάντα. Ζητώ ειλικρινέστατα συγγνώμη από εσάς καθώς και από τον αφγανικό λαό» γράφει στην επιστολή του ο Ομπάμα, σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτό το «σφάλμα διαπράχθηκε από άγνοια».

Στην επιστολή του ο Αμερικανός πρόεδρος «διαβεβαιώνει πως θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη [τέτοιων πράξεων], πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Ο Αφγανός πρόεδρος, επιχειρώντας με τη σειρά του να ρίξει τους τόνους της έντασης, δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον βουλευτών στο προεδρικό μέγαρο ότι ο Αμερικανός αξιωματικός που ευθύνεται για το κάψιμο των αντιτύπων του Κορανίου «ενήργησε από άγνοια και χωρίς να κατανοεί» τη σημασία του Κορανίου. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com