Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΛΙΜΝΗ ΒΟΣΤΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ"

Την "εξαφάνιση ομάδας Ρώσων επιστημόνων που επιχειρούσαν να εξερευνήσουν την αφιλόξενη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική", αναφέρουν εδώ και δύο μέρες πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο...

Η αφιλόξενη λίμνη Βοστόκ

Είναι μια υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, με μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος 800 μέτρων που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους και κανείς δεν την έχει εξερευνήσει για εκατομμύρια χρόνια. Το όνομά της; Βοστόκ.

Το ενδιαφέρον για αυτήν είναι τεράστιο! Η εξερεύνηση της είναι πιθανόν να οδηγήσει τους επιστήμονες στην ανακάλυψη μικροβίων και αρχέγονων μορφών ζωής, δεδομένου ότι το γλυκό νερό της Λίμνης δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, με τους ρύπους του ανθρώπου ή με άλλες γήινες μορφές ζωής εδώ και 14 με 20 εκατομμύρια χρόνια!

Επιπλέον, η γεωθερμική ενέργεια κάτω από τον πάγο κρατά τη λίμνη "υγρή", όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ωκεανούς του Δία, της Ευρώπης και άλλων πλανητών και δορυφόρων, συνεπώς τα μυστικά της μπορεί να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις σχετικά με πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής που ενδέχεται να φιλοξενούνται σε αυτούς.

"Είναι σαν να εξερευνούμε ξένο πλανήτη"

Η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ, αποτελεί εδώ και χρόνια όνειρο πολλών επιστημονικών ομάδων. Η ρωσική προσπάθεια ξεκίνησε το 1998 και πριν από λίγους μήνες ερευνητές του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) κόντεψαν να το κάνουν πραγματικότητα, αλλά η προσπάθεια τους σταμάτησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης αλλά μετά έπρεπε να φύγουν γιατί είχε έρθει ο χειμώνας στην Ανταρκτική.

Έτσι, γέμισαν το φρεάτιο της γεώτρησης με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό και περίμεναν να φτάσει τέλος Δεκεμβρίου του 2011 για να επανέλθουν και να ερευνήσουν επιτέλους τη λίμνη, αγνοώντας τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων για τον κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής της αποστολής Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) είχε δηλωσει τότε: "Είναι σα να εξερευνούμε ένα ξένο πλανήτη, όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δε γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε".

Η "εξαφάνιση"΄για 5 ημέρες των Ρώσων ερευνητών

Πριν από λίγο καιρό οι Ρώσοι επέστρεψαν στην λίμνη Βοστόκ για να ολοκληρώσουν το έργο τους, ακολουθώντας μια διαφορετική τακτική αυτή τη φορά, αφού στα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, το συμβατικό γεωτρύπανο της γεώτρησης αντικαταστάθηκε από ένα θερμαντικό στοιχείο που έλιωσε τον πάγο μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάθος.

Το γεγονός πως για 5 ολόκληρες ημέρες οι ερευνητές δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής, σε συνδυασμό με το πολύ ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που έχουν για να εκκενώσουν την περιοχή πριν πέσουν και πάλι επικίνδυνα οι θερμοκρασίες, δημιούργησαν την αίσθηση ότι κάτι πήγε στραβά.

Μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο, μετέδιδαν ανήσυχα την "σιγή ασυρμάτου" εκ μέρους των Ρώσων ερευνητών. "Ούτε μία λέξη από τον πάγο για 5 ημέρες" ανέφερε χαρακτηριστικά στο Fox News ο καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα δρ. John Priscu, αν και το δίκτυο έσπευσε να διευκρινήσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι "ύποπτο" αφού υπάρχει πρακτική αδυναμία επικοινωνίας. Αντίθετα, πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης - κυρίως στο διαδίκτυο- έκαναν λόγο ακόμη και για "μυστηριώδη εξαφάνιση επιστημόνων στον βυθό της λίμνης Βοστόκ".

Οι τελευταίες πληροφορίες

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2012, ανώνυμη πηγή του ρωσικού πρακτορείου Ria Novost, ανακοίνωσε πως το θρίλερ έλαβε τέλος! "Χθες, οι επιστήμονές μας σταμάτησαν τη γεώτρηση σε βάθος 3.768 μέτρων και έφτασαν την επιφάνεια της λίμνης", ανέφερε και πρόσθεσε πως ένας αισθητήρας στην άκρη του θερμαντικού στοιχείου "ενημέρωσε" την ομάδα για την παρουσία υγρού νερού. Στο στάδιο αυτό, οι ειδικοί απάντλησαν την κηροζίνη που είχαν διοχετεύσει στο φρεάτιο για να εμποδίσουν το σχηματισμό πάγου, και ρύθμισαν την πίεση ώστε το νερό της λίμνης να αρχίσει να ανεβαίνει στο φρεάτιο της γεώτρησης.

Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι μπορούν να συλλεχθούν δείγματα νερού χωρίς να χρειαστεί να εισέλθουν τα όργανα μέσα στην ίδια τη λίμνη, αλλά μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει άμεσα, αφού η αποστολή θα πρέπει και πάλι να αποχωρήσει καθώς πλησιάζει το απόλυτο ψύχος και το μόνιμο σκοτάδι του ανταρκτικού χειμώνα.

Αν οι αποκλειστικές πληροφορίες του του ρωσικού πρακτορείου Ria Novost είναι αληθείς, τότε οι Ρώσοι έχουν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την πολυπόθητη εξερεύνηση της αφιλόξενης και σκοτεινής λίμνης Βοστόκ! Οι πιο καχύποπτοι πάντως επιμένουν πως θα περιμένουν να δουν με τα μάτια τους και να ακούσουν με τα αυτιά τους τους Ρώσους επιστήμονες!

Μαζί με τις ελπίδες των επιστημόνων για τα πολύτιμα στοιχεία που θα αντλήσουν από την λίμνη, αναζοπυρώθηκαν και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που την συνοδεύουν εδώ και χρόνια. Μία από τις πιο γνωστές είναι εκείνη που θέλει τους Ναζί να είχαν χρησιμοποιήσει τη Βοστόκ ή κάποια περιοχή πολύ κοντά σε αυτήν, για να κατασκευάσουν εκεί μία μυστική υπόγεια βάση γύρω στο 1930.

Η θεωρία αυτή ενδυναμώθηκε όταν το 1943 ο γερμανός ναύαρχος Karl Dontiz, φέρεται να δήλωσε: " Ο γερμανικός στόλος υποβρυχίων είναι περήφανος που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου", υπονοώντας την Ανταρκτική και τη λίμνη Βοστόκ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, " μετά την παράδοση των Γερμανών στους Συμμάχους, το γερμανικό υποβρύχιο U-530 έφθασε στον Νότιο Πόλο. Εκεί τα μέλη του πληρώματος του κατασκεύασαν μία σπηλιά από πάγο στην οποία έκρυψαν κουτιά με ντοκουμέντα και αναμνηστικά από το Γ’ Ράιχ, ανάμεσά τους και τα μυστικά αρχεία του Χίτλερ".

Αλλά η θεωρία για την μυστική βάση των Ναζί, κοντά στην λίμνη Βοστόκ δεν σταματάει εκεί: λίγο μετά την αποθήκευση των ναζιστικών αρχείων, το υποβρύχιο U-977 φέρεται να μετέφερε στην παγωμένη μυστική βάση τις σορούς του Αδόλφου Χίτλερ και της συντρόφου του Εύας Μπράουν για πειράματα κλωνοποίησης!

Οι επιστήμονες πάντως δεν ασχολούνται με τις θεωρίες συνωμοσίας και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ θα τους βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη! Πηγή: madata.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com