Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργίο κ. Λ. Παπαδήμο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε αποχώρησε πρώτος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλήθη εκείνη την ώρα η τρόικα για να διαβουλευτεί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο...

Τις επτάμιση ώρες της σύσκεψης υπήρξαν εμπλοκές και ενστάσεις κυρίως από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα για το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων (ζήτησε να υπάρξει πλαφόν στα 300 ευρώ) και αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Η στάση τους αυτή άνοιξε θέμα για όλες τις κύριες συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει από την αρχή μειώσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεφεύγουν από κάποιες στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις των ευγενών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ στήλωσε τα πόδια του λέγοντας ότι «εγώ δεν μπορώ να επιστρέψω στο κόμμα μου με τέτοια μέτρα». Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει με το πιστόλι στον κρόταφο στηριγμένος σε ένα κακομεταφρασμένο και πρόχειρο κείμενο. «Δεν υποθηκεύω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια σε πέντε λεπτά», φέρεται ότι είπε. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι θέλει να έχει τις εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας, προτού λάβει τις αποφάσεις του.

Ο πρωθυπουργός έχει διαρκείς επικοινωνίες με τους κ.κ. Ολι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ευρωπαίοι φέρονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά και οι κ.κ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος (ο οποίος συμμετέχει στη σύσκεψη), εκτιμούσαν ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης θέτουν σκοπίμως προσκόμματα στη συζήτηση επιδιώκοντας κομματικά οφέλη θέτοντας σε κίνδυνο το μεγάλο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή δεν διευκολύνει τον κ. Παπαδήμο να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να κλείσει ένα ιδιαιτέρως επαχθές πακέτο μέτρων που όμως είναι το μόνο ανάχωμα αυτή την ώρα από το ενδεχόμενο ακόμα και μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, όχι μόνο επειδή ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος έχει τελειώσει αλλά και γιατί αύριο έχει συγκληθεί, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το Eurogroup με αντικείμενο τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com