Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση...

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Προτείνονται, επίσης, αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα.

Υπάρχουν και προτάσεις όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δύο άλλων κομμάτων -εκτός του ΠΑΣΟΚ- που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, της ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ προτείνει:

- Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

- Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.

- Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.

- Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

- Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%

- Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα

- Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

- Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.

- Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

- Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.

- Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.
Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com