Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

«EΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Στα στοιχεία ανάπτυξης του 2011 και την επιτυχία της Γερμανίας τη Δευτέρα να αντλήσει 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο -0,1% σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, επικεντρώνεται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην σημερινή ηλεκτρονική του έκδοση, αναφέρεται στα κέρδη της χώρας από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τους Ευρωπαίους εταίρους της...

Με τίτλο «Η κρίση της Ευρώπης είναι ευλογία για την Γερμανία», το περιοδικό εξηγεί πώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι «προτιμούν να δανείσουν την κυβέρνηση ακόμη και με τέτοια επιτόκια, παρά να διακινδυνεύσουν απώλειες».

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου, αν και οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθούν το 2012, η γερμανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί επιπλέον κατά 0,4%.

Η Γερμανία επωφελείται ακόμη από την πτώση του ευρώ, καθώς, μπορεί να μειώνονται οι εξαγωγές της εντός Ευρωζώνης, αλλά αυξάνονται σημαντικά αυτές προς τις τρίτες χώρες. Ανάλογη είναι η επίδοση της Γερμανίας και σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, με την ανεργία να πέφτει στο 7,1% έναντι 10,3% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.-

Ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ για το 2011

Το 2011, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3%, ξεπερνώντας τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ το έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ έμεινε για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια κάτω από το όριο του 3% που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, η θετική πορεία της γερμανικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης κατά 1,5% στο εσωτερικό, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παράλληλα, ο δανεισμός της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 1,0% του ΑΕΠ. Επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένει η Γερμανία για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, τα στοιχεία για το οποίο θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο, μαζί με την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων για το 2011.

Αντλήθηκαν 3,2 δισ. ευρώ από τα 5ετή ομόλογα

Στο μεταξύ, μετά τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων τη Δευτέρα, όπου αντλήθηκαν 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο -0,1%, η Γερμανία διέθεσε σήμερα μέσω δημοπρασίας 5ετή ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με μέσο κόστος δανεισμού 0,90%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ζήτηση για τους γερμανικούς τίτλους έφθασε τα 8,97 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το ανώτερο όριο δανεισμού των 4 δισ. ευρώ που είχε θέσει η Γερμανία ως ανώτατο στόχο άντλησης κεφαλαίων από τη συγκεκριμένη δημοπρασία. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com