Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ», ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με επιβολή νέων μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας...

Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την πορεία των διαπραγματεύσεων του PSI, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «έχω θετικές ενδείξεις, θα τα καταφέρουμε, θα είναι μια ανταπόδοση των θυσιών του ελληνικού λαού και μια προοπτική στη νέα γενιά».

«Το κρίσιμο θέμα του PSI δεν μπορεί να το διαχειρίζεται μια κυβέρνηση που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και μάλιστα εν κρυπτώ», αντέτεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για συνθήκες διάλυσης της χώρας και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει με ειλικρίνεια αν θα επιβληθούν νέα μέτρα «και να μην κρυφτεί πίσω από ωραία σχήματα γιατί δεν το αντέχει ο ελληνικός λαός».

«Διαχειρίζομαι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για τεράστιες προσωπικές αντοχές που διαθέτει, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τον Ιούνιο του 2011, είχε πλήρη γνώση πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσωπικές επιλογές του τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν.

«Το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι δική μου έμπνευση. Ούτε του κ. Παπαδήμου. Ήταν μια επιλογή που έπρεπε να κάνουμε ώστε να έχουμε έσοδα εκτός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους που δυστυχώς έχει πεπερασμένες ικανότητες. Ποτέ δεν θα κόβαμε το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Αν διαλέγαμε μόνοι μας την δημοσιονομική πολιτική δεν θα την κάναμε τόσο γρήγορα τόσο επώδυνη και με τόσους πολλούς τόκους. Όμως ήμασταν υπό απόλυτη πίεση. Αυτό εννοούσα με την φράση μου εξουθενωμένος και όχι ότι ήμουν κουρασμένος. Εννοούσα ότι συμπάσχω με τον Έλληνα πολίτη και έχω πλήρη συνείδηση τι τραβάει. Μακάρι να μπορούσα να τον απαλλάξω έστω και από ένα μικρό βάρος».

Έμφαση έδωσε ο κ. Βενιζέλος «στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο», καθώς, όπως είπε, «θα κριθεί η χώρα στις διαρθρωτικές της αλλαγές», ενώ χαρακτήρισε «αναγκαίο αυτό που κάνουμε αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης». Ακόμα, επέκρινε όσους δεν ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τη θέση τους τονίζοντας ότι, «στις συζητήσεις με την Τρόικα πρέπει όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη, δίκαια όχι άδικα, και να μην διαχωριστούμε σε αφελείς πονηρούς».

«Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες. Από πού θα προκύψει; Από τις διαρθρωτικές αλλαγές. Τα μέτρα για 2012, 2013, 2014 και 2015 θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έζησε ο ελληνικός λαός. Το PSI θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Τι άλλο προτείνεται; Να ξεκινήσουμε ξανά στα επίπεδα του 1950; Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί; Και εγώ θέλω προσωπικά κάτι άλλο για την Ευρώπη αλλά πρέπει να είμαστε μέσα για να παλέψουμε. Απλά τα πράγματα. Όποιος δεν θα τα λέει αυτά με σαφήνεια, κρύβει λόγια για μικροκομματικές φιλοδοξίες και έχει προσωπικούς στόχους, δεν κινείται στο επίπεδο των περιστάσεων. Αυτή είναι η κοινή γραμμή κυρίως για τα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Λέμε κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης. Στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διατυπώνονται όλες οι απόψεις. Το να συνυπάρχουν, να συνομιλούν, να διαφοροποιούνται τα κόμματα είναι επίτευγμα της δημοκρατίας μας. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας ενοχοποιούνται τα πάντα και καταβαραθρώνονται στην χειρότερη εκδοχή της ίντριγκας και της παραπολιτικής».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να παραδεχθεί ότι απέτυχε η οικονομική συνταγή που εφαρμόστηκε και ότι μετά από δύο χρόνια ανελέητων θυσιών όλοι οι στόχοι βρίσκονται στο σημείο μηδέν, συζητά με την Τρόικα για άμεση λήψη μέτρων».

«Γίνεται αυτή η συζήτηση από μια κυβέρνηση μη εκλεγμένη μη νομιμοποιημένη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επιλογές που με πάθος υπερασπιστήκατε οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό. Πείτε το δημόσια και μην συνεχίσετε να διαπράττεται το έγκλημα. Η κοινωνία στενάζει. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως τη δημοκρατία να την υπερασπιστούμε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με λαϊκή ετυμηγορία και με νωπή εντολή να υπερασπιστεί τα κοινωνικά στρώματα που χειμάζονται. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα επιβεβαιώσει την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατία».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «αφωνία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Σύνοδο Κορυφής», όπου, όπως είπε, «πήγε χωρίς εναλλακτικό σχέδιο και αρκέστηκε στο να παρακολουθήσει και να συνταχθεί με το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί που διαμορφώνει αναμορφωτήριο για απείθαρχες χώρες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας: «Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα κριθεί αν λέμε την αλήθεια χωρίς εξωραϊσμούς και είμαστε ειλικρινείς. Ας μην θυσιαστεί αυτή η κυβέρνηση στη πολιτική του παρασκηνίου. Είμαι βέβαιος ότι εκπροσωπώ και τη λογική αυτή του πρωθυπουργού. Ας μην τα μετράμε όλα με χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής λογικής». Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com