Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ποσοστό κάτω του 50% συγκεντρώνει η Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων στη Ρωσία. Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται «τεστ» για τον Βλ.Πούτιν, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι πλασματικό, καταγγέλλοντας εκλογικές παρατυπίες, κυβερνοεπιθέσεις και συλλήψεις...

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,67%, σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει 238 έδρες στις 450
της ρωσικής Κάτω Βουλής, από 315 που είχε μέχρι σήμερα. Αυτά τα αποτελέσματα της δίνουν μια ισχνή πλειοψηφία 13 εδρών στη Δούμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία 64 και οι εθνικιστές 56, σύμφωνα με κατανομή των εδρών του αναλογικού εκλογικού συστήματος, διευκρίνισε ο Βλαντιμίρ Τσούροφ, πρόεδρος της επιτροπής.

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η Ενωμένη Ρωσία μπορεί να κληθεί να μοιραστεί την εξουσία, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ενωμένη Ρωσία έχει χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που της επέτρεπε να αλλάζει ανενόχλητη το ρωσικό Σύνταγμα.

«Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία» γράφει η Kommersant και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.

Ενωμένη Ρωσία, «το κόμμα της μειοψηφίας», γράφει η Vedomosti, προσθέτοντας πως αν το κόμμα του Πούτιν διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών αυτό θα οφείλεται μόνο «στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο έρχεται δεύτερο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 19,13%, δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις Αρχές» και τόνισε ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

Τρίτο έρχεται το κόμμα Δίκαιη Ρωσία (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,18% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,66%.

Καταγγέλλουν παρατυπίες

Τα κόμματα τις αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει περιστατικά εκλογικών παρατυπιών.

Η μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών (Golos), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγράψει περισσότερες από 5.300 καταγγελίες που αφορούν την προεκλογική και εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Golos κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Μόσχας, με τις Αρχές να ζητούν να εξετάσουν τον φορητό υπολογιστή της.

Την Κυριακή καταγγέλθηκαν ακόμη κυβερνοεπιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους ή ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους, όπως του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που κατέστειλαν οι Αρχές.

«Έχουμε λάβει χιλιάδες τηλεφωνήματα από τοπικά γραφεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τεράστιες παραβάσεις και απάτες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μελνίκοφ στην ιστοσελίδα του κόμματος.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθαμε σαν να λαμβάναμε ανταποκρίσεις από εμπόλεμη ζώνη» πρόσθεσε.

Πλήγμα για τον Πούτιν

Η πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε φανεί το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Αντιμέτωπος ακόμα και αποδοκιμασίες, ο Βλ.Πούτιν, ο οποίος θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου δεν κατάφερε να κρύψει το φιάσκο που υπέστη το κόμμα του στις εκλογές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Ρώσοι πολίτες.

Επί 12 χρόνια ο Βλ.Πούτιν έχει ταυτίσει την εξουσία με το όνομά του, οπότε είναι λογικό, οι πολίτες να αντιδρούν σε όλα αυτά που ο ίδιος ενσαρκώνει.

Οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν και τα επόμενα βήματα του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Βλ.Πούτιν είχε υποσχεθεί ότι θα τεθεί ο Μεντβέντεφ επικεφαλής της Ενωμένης Ρωσίας, εάν το κόμμα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά στις εκλογές. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com