Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΗ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Πέντε υποθαλάσσια όρη στον Ινδικό Ωκεανό θα εξερευνήσουν επιστήμονες στο πλαίσιο αποστολής διάρκειας έξι εβδομάδων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Το εγχείρημα έχει στόχο οι επιστήμονες να μάθουν περισσότερα γι' αυτά τα ανεξερεύνητα οικοσυστήματα, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η προστασία τους. Δεν αποκλείεται πάντως η ανακάλυψη ορισμένων νέων θαλάσσιων ειδών...

«Με βάση όσα θα μάθουμε μελετώντας πέντε όρη στη νοτιοδυτική κορυφογραμμή του Ινδικού Ωκεανού, ελπίζουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πού εντοπίζονται ιδιαίτεροι οικότοποι, όπως κοραλλιογενείς ύφαλοι, ώστε να είμαστε σε θέση να τους προστατεύσουμε στους ωκεανούς σε ολόκληρο τον κόσμο» εξηγεί ο Άλεξ Ρότζερς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοιου τύπου αποστολή και πραγματοποιείται εν μέσω φόβων ότι τα οικοσυστήματα των υποθαλάσσιων ορέων απειλούνται κυρίως εξαιτίας της αλιείας με τράτα βυθού. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η αλίευση ειδών προερχόμενων από τέτοια οικοσυστήματα έχει επταπλασιαστεί, καθώς λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των αποθεμάτων ψαριών στα ρηχά, οι στόλοι «κοιτάζουν» όλο και πιο βαθιά.

«Λόγω της επιρροής των υποθαλάσσιων ρευμάτων, η βιοποικιλότητα που αναπτύσσεται γύρω από τα όρη αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια» εξηγεί η Ορελί Σπαντόνε της IUCN, η οποία μετέχει στην ομάδα. «Προσελκύουν μια τεράστια ποικιλία ειδών, λειτουργώντας ως ξενοδοχείο με πρωινό για θαλάσσιους θηρευτές όπως οι καρχαρίες, που συχνά βρίσκουν τροφή στα υποθαλάσσια όρη».

Σύμφωνα με την IUCN, πολλά από τα είδη που θα συναντήσουν οι ερευνητές τις επόμενες εβδομάδες, αναπτύσσονται και αναπαράγονται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην υπερεκμετάλλευση. «Η αλιεία που στοχεύει τα είδη βαθέων υδάτων μπορεί να καταστρέψει αυτούς τους οικοτόπους επηρεάζοντας αρνητικά τα αποθέματα ψαριών» επισημαίνει ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Καρλ Γκούσταφ Λούντιν.

Στην πρώτη τους αποστολή, το 2009, οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 7.000 δείγματα. Αυτή τη φορά, μεταφέρουν εξοπλισμό ακόμη πιο προηγμένης τεχνολογίας, όπως ειδικές φωτογραφικές μηχανές που θα τους επιτρέψουν να καταγράψουν σπάνιες εικόνες από τον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com