Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Σε κατάσταση αναμονής για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης και του προσώπου που θα ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται για τρίτη ημέρα η χώρα...

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει εντός της ημέρας δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωστοποίησε ακόμη ότι μετά τις 12 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον κ. Παπούλια. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν και ακολούθως θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού. Όπως μετέδωσε τα ξημερώματα το Reuters, επικαλούμενο πηγές των δύο μεγάλων κομμάτων, υπήρξε εμπλοκή στις συζητήσεις για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος φερόταν τις δύο τελευταίες ημέρες ως ο επικρατέστερος για τη θέση του Πρωθυπουργού.

«Η υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου προσκρούει σε προβλήματα που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης)», δήλωσε μια εκ των πηγών στο Reuters. Κατά τις ίδιες πηγές, τα πολιτικά κόμματα εξετάζουν άλλες επιλογές.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διέψευσε πληροφορίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εμπλοκή στην υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού οφείλεται ενδεχομένως σε δική του υπαιτιότητα.

«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική ''φούσκα'' των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής: Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος», δήλωσε.

Εξηγήσεις για την εμπλοκή με το Λουκά Παπαδήμο ζήτησε ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος.

«Ο κ. Παπαδήμος οφείλει στον ελληνικό λαό μια σαφή εξήγηση: Τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την προσφερθείσα πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν», ανέφερε ο κ. Μάνος προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια.

Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» έχει πέσει και το όνομα του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βασίλη Σκουρή.

Επικαλούμενο πηγή από το ΠΑΣΟΚ το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Σκουρής είναι πιθανόν να ηγηθεί το νέου κυβερνητικού σχήματος. Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί πιθανότατα στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, διέψευσε πάντως κατηγορηματικά τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση.

«Η χώρα έχει ανάγκη ο νέος Πρωθυπουργός να είναι υψηλών πολιτικών προδιαγραφών και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου μεταξύ των κομμάτων, πόσω μάλλον εντός των κομμάτων», εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όσο για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ως «απολύτως απαράδεκτη» κάθε συζήτηση και σκέψη γύρω από εσωκομματικά ζητήματα σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαρκοζί

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις εξελίξεις που ακολούθησαν, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Σαρκοζί, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την μεταξύ τους συνεργασία καθώς και για το έργο που επιτέλεσε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι προσωπικές επαφές και η στενή συνεργασία τους. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com