Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, που γιορτάζονται από την εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αήμερα γιορτάζουν οι ανύπαντρες Μαρίες, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο οι παντρεμένες!...

Πατέρας της Παναγίας ήταν ο Ιωακείμ και μητέρα της η Άννα. Ήταν άνθρωποι δίκαιοι και ευσεβείς και η μόνη τους λύπη ήταν το γεγονός ότι δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν ένα παιδί. Προσεύχονταν θερμά στον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί με την υπόσχεση να του το αφιερώσουν.

Σύμφωνα με την παράδοση σε προχωρημένη ηλικία απέκτησαν ένα κοριτσάκι και το ονόμασαν Μαρία. Όταν έγινε τριών ετών τήρησαν την υπόσχεσή τους στον Θεό και την προσέφεραν στον Ναό, αφιερώνοντας έτσι την κόρη τους στον Θεό που τους την χάρισε.

Αυτή η είσοδος της Μαρίας στον Ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου». Η Παναγία έμεινε στον Ναό δώδεκα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο τρεφόταν από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ με ουράνια τροφή και προσευχόταν στον Ύψιστο Θεό. Έγινε η Κεχαριτωμένη, η ευλογημένη γυναίκα, που ο Θεός την διάλεξε και την αξίωσε να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό. Έτσι εκπροσώπησε ολόκληρο το Ανθρώπινο γένος για την εν Χριστώ Σωτηρία.

Η Παναγία τιμάται περισσότερο ίσως από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο της εκκλησίας με πλούσια υμνολογία και πλήθος ναών αφιερωμένων στο όνομα της. Είναι η Μητέρα του Χριστού αλλά και μητέρα όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών που στο πρόσωπό της βρίσκουν την προστασία την αγάπη και την ελπίδα.

Η είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προαγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της θείας οικονομίας για την σωτηρία του κόσμου.

Τι είναι ο "πνευματικός άρτος"

Τα εισόδια της Θεοτόκου έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Δεν αναφέρονται μόνο στην είσοδο της Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντος, αλλά την είσοδό της στα Άγια των Αγίων.

Οι πατέρες της εκκλησίας ερμηνεύουν αυτό το γεγονός, λέγοντας ότι η Θεοτόκος παρέμεινε επί δώδεκα έτη στο ναό με το φως του Θεού. Στο χώρο του ναού εισέρχονταν κατά την παράδοση μόνο ιερείς και στα Άγια των Αγίων ο Αρχιερέας του έτους. Είναι εντυπωσιακό ότι ένα κορίτσι εισήλθε και παρέμεινε στον ιερόν αυτόν χώρο.

Για 12 χρόνια η παράδοση λέει ότι η Θεοτόκος τρέφοντας από το ψωμί που της έφερνε ο Γαβριήλ. Όπως αναφέρει ένα τροπάριο «Επουρανίω τραφείσα παρθένε άρτω πιστώς εν τω Ναώ Κυρίου»! Στην ουσία ο «άρτος» είναι συμβολική λέξη και αναφέρεται στην θεϊκή ενέργεια που δυνάμωνε και εξάγνιζε την Θεοτόκο, την έφερνε σε επαφή με το Φως του Θεού και την οδήγησε στην Θέωση.

Η Θεοτόκος έλαβε τη χάρη του Θεού και ζούσε όπως ο Αδάμ και η Εύα πριν από την εξορία από τον παράδεισο. Είχε λάβει τη Χάρη. Για αυτό κι ο αρχάγγελος την αποκάλεσε «Κεχαριτωμένη» όταν της ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός ότι θα γεννήσει τον υιόν του Θεού.

Ο άρτος λοιπόν που αναφέρεται σε πολλά κείμενα είναι ο πνευματικός άρτος και όχι το ψωμί. Ο άρτος των χριστιανικών παραδόσεων είναι ο ίδιος ο Χριστός και μας οδήγεί «εις ζωήν αιώνιον» αν καταφέρουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Θεοτόκου.

«Εγώ ειμί ο άρτος ο εκ του ουρανού καταβάς» είπε ο ίδιος ο Ιησούς. Αυτός ο άρτος είναι η τροφή της ψυχής την οποία έχει περισσότερη ανάγκη από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Αυτό συμβολικά αναφέρεται στην φράση της προσευχής «Τον άρτον ημών των επιούσιον». Με τον άρτον της ζωής λοιπόν ετράφη η Μητέρα του Θεού στο Ναό πριν λάβει το χαρμόσυνο άγγελμα. «Επουρανίω τραφείσα Παρθένε άρτω πιστώς εν τω Ναώ Κυρίου». Με αυτό το πνευματικό άρτο μπορεί ο κάθε άνθρωπος να χορτάσει πνευματικά.

Σήμερα γιορτάζει και η Παναγία η Μαχαιριώτισα στην Κύπρο, η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα στην Ανατ. Μακεδονία και πολλές άλλες εκκλησίες με διάφορα θεοτοκονύμια!




Πηγή: pyles.tv

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com