Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑ!

Ο παγωμένος δορυφόρος του Δία, η Ευρώπη, θεωρείται ως ένα από τα σώματα του ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μορφές ζωής, αφού εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του...

Μία νέα μελέτη, έρχεται να επιβεβαιώσεις τις παραπάνω εικασίες, αναφέροντας ότι κάτω από τους παγετώνες της Ευρώπης, υπάρχουν θύλακες θερμού νερού που σταδιακά λιώνουν και κατακερματίζουν τα εξώτερα στρώματα πάγου.

Όπως εκτιμάται, τέτοιες "λίμνες" ενδεχομένως να βρίσκονται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την επιφάνεια. Η παρουσία νερού σε υγρή μορφή θα μπορούσε να σημαίνει την παρουσία μορφών ζωής. Επίσης, σύμφωνα με μοντέλα μαγνητικών δυνάμεων και φωτογραφικές λήψεις της επιφάνειας της Ευρώπης, είναι πιθανό να υπάρχει ένας ολόκληρος ωκεανός κάτω από τον παγετώνα, βάθους 160 χιλιομέτρων και σε απόσταση 10-30.000 μέτρων από την επιφάνεια.

Αν και η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης αποτελεί ένα εμπόδιο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί, αποτελεί τον "απόλυτο στόχο" για πολλούς αστροβιολόγους, οι οποίοι οραματίζονται τον εντοπισμό υδρόβιων μορφών ζωής. Παράλληλα οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ετοιμάζουν αποστολές προς την Ευρώπη και τους άλλους δορυφόρους του Δία, οι οποίες ελπίζεται να ξεκινήσουν κατά τα τέλη αυτής της δεκαετίας ή κατά τις αρχές της επόμενης.


Πηγή: pyles.tv

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com